Skip to main content

Voor de één is netwerken bijna een tweede natuur, de ander moet er bewust over nadenken en harder zijn of haar best ervoor doen. Wil je weten hoe je effectief gebruik maakt van je netwerk en deze contacten onderhoudt?

      1. Visitekaartjes  

Heb je een zakelijk evenement, feestje en/of lezing? Zorg ervoor dat je altijd je visitekaartjes bij je hebt. Het liefst heb je er altijd een paar op zak, al ga je alleen al even sporten. Denk eraan dat je (bijna) altijd je visitekaartje bent voor het bedrijf waar je werkt. Het kan altijd zijn dat je een leuk en interessant gesprek met iemand aanknoopt, dan is een visitekaartje geven een goede manier om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in contact houden. Dit geeft ongetwijfeld een boost aan jouw groeiende netwerk!

      2. Blijf positief  

Heb je een goed gesprek met iemand? Fijn! Zorg ervoor dat je in het gesprek positief blijft. Vertellen over een slechte oude werkgever of een klaagzang over hoe jouw ov-reis naar de locatie was zijn geen goede openingen. Laat zien dat je een positieve houding hebt en wanneer er een negatief onderwerp wordt aangehaald dat je het naar iets positiefs ombuigt of houd op dat moment je mond.   

      3. Heb aandacht voor iedereen 

Ja, het is wellicht interessanter om een CEO te spreken dan een front-officemanager, maar beide zijn relevant. Alle contacten die je legt kunnen je later nog van pas komen, op welke manier dan ook. Houd dat in je achterhoofd wanneer je op zoek bent naar een gesprekspartner.  

      4. LinkedIn!  

Nadat je visitekaartjes hebt uitgewisseld zorg je ervoor dat je een connectieverzoek stuurt naar de desbetreffende mensen die je hebt benaderd. Zo laat je zien dat je het belangrijk vindt het contact te onderhouden en zullen de mensen die je hebt gesproken je ook niet snel vergeten.   

      5. Contact onderhouden 

Stuur niet direct berichten naar je nieuwe connectie, maar tag eens iemand in een bericht dat voorbijkomt met bijvoorbeeld een vacature of een onderwerp dat jullie samen hebben besproken. Op deze manier houd je het contact warm, maar zit je er niet bovenop.  

Benieuwd naar meer tips en tricks op werkgebied, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met een afwijzing?