Skip to main content

De drempel naar technologie wordt steeds lager. De meeste mensen hebben allemaal een telefoon op zak. Bereikbaarheid is geen vraag meer, het is een gegeven. Waar je vroeger nog een ingewikkelde toegangscode moest onthouden om je telefoon te ontgrendelen, kan dat tegenwoordig met een vingerafdruk of zelfs door middel van gezichtsherkenning (mits je geen mondkapje op hebt natuurlijk). In andere woorden: je hoeft simpelweg alleen maar naar je telefoon te kijken en het apparaat staat al voor je klaar. Het is steeds moeilijker om gefocust te werken en steeds makkelijker om even de afleiding op te zoeken. Ook ik viel regelmatig ten prooi aan de verleiding van afleiding. Totdat ik mijn telefoon liet vallen…

De drempel naar afleiding

Ik ben een van die mensen die pas een schermbescherming koopt wanneer het kwaad al geschied is. Zo ook bij mijn laatste nieuwe telefoon, die ongelukkig genoeg een barst maakte in mijn front camera, waardoor mijn gezichtsherkenning niet meer werkt. Ik ben genoodzaakt mijn wachtwoorden te onthouden en op de inmiddels ‘ouderwetse’ manier in te loggen, en daar baalde ik flink van. De drempel naar het ontgrendelen van mijn telefoon werd een stuk hoger. Maar al snel ontdekte ik dat mijn productiviteit daarvan profiteerde.

Schrikken van je schermtijd

Sinds 2013 werkt ‘schermtijd’ op alle iPhones en iPads. Schermtijd laat je zien hoeveel minuten je op je telefoon zit, aan welke apps je de meeste aandacht besteed en hoe vaak je je telefoon oppakt. Je kunt deze data per dag of per week bekijken en sommige telefoons geven je, afhankelijk van of je dit toestaat, automatisch aan het eind van de week een overzicht met de gemiddelden van jouw schermtijd. En wat blijkt? Dankzij de hogere drempel van mijn telefoon ontgrendeling is mijn schermtijd met zo’n 32% gedaald!

Kiezen is verliezen

Nog niet zo lang geleden was er een tijd was zonder mobiele telefoons. Als je met iemand wilde afspreken, kon je bellen naar de huistelefoon of spontaan langsgaan in de hoop dat iemand thuis was. De weg vonden we met papieren kaarten en plattegronden. We navigeerden op basis van kerktorens, en als we van huis waren? Dan waren we simpelweg niet bereikbaar. Het is vandaag de dag nog maar moeilijk voor te stellen. Langzaam maar zeker verliezen we de vaardigheden die we tegenwoordig uitbesteden aan onze telefoon en dat is zonde!

Tijd voor productiviteit

Moeten we massaal onze front camera’s breken om onze schermtijd te verminderen? Het is natuurlijk een optie. Een andere optie is om bewuster met je telefoongebruik om te gaan. Screen time trackers zoals Forest en breakfree kunnen je helpen om bewuster te worden van jouw schermtijd, en om deze te verminderen. Daarnaast helpt het natuurlijk om gezondere keuzes te maken. Kijk eens of je van a naar b kunt komen zonder gebruik van Google maps. Check je telefoonmeldingen op een aantal vaste momenten per dag in plaats van bij iedere binnenkomende melding. Of onderzoek waar jouw schermtijd vooral naartoe gaat en wat je kunt doen om dit te verminderen. Heb jij nog een goede productiviteit tip? Deel hem dan met ons!

 

Bron: https://www.fit.nl/gezondheid/telefoonverslaving , https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180926_00074732, https://businessam.be/mens-brengt-ruim-de-helft-van-zijn-leven-voor-een-scherm-door/, en ‘limitless’ van Jim Kwik

Deze blog is geschreven door:

Tess Walter

Tess Walter