Skip to main content

In mijn eerste blog over werken in het buitenland deelde ik hoe belangrijk het is om je te verdiepen in de cultuur waar je in terecht komt. Maar het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten! In deze blog deel ik hoe belangrijk het is om iets te delen over de cultuur waar jij vandaan komt.

Elk verschil heeft zijn voordeel

Einstein sprak ooit de wijze woorden: ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’ Als je een ding altijd vanaf dezelfde kant bekijkt, zul je nooit zien hoe het er van de andere kant uit ziet. Hetzelfde geldt met cultuurverschillen. Daarom kan het juist heel nuttig zijn om als expat jouw cultuur en waarden in te brengen op de werkvloer. Wellicht bekijken collega’s een zaak nu voor de eerste keer vanaf een andere kant. Zo heeft elk verschil zijn voordeel!

Doneer een dropje

Nadat je je in de cultuur van jouw nieuwe land verdiepte, is het leuk om met collega’s te delen hoe zaken er in jouw land aan toe gaan. Maak bijvoorbeeld een leuke (powerpoint) presentatie en deel (als je toevallig uit Nederland komt) stroopwafels en dropjes uit (everybody loves a stroopwafel right?). Laat zien welke gedragingen, gebruiken en eventueel welke lekkere snoepjes er uit jouw cultuur komen en verrijk jouw collega’s!

Deel iets over de arbeidsethos uit jouw land: is er een 9 tot 5 mentaliteit of juist niet. Hoe belangrijk is geld? Zijn mensen status gedreven? En ga zo maar door. Stel jezelf daarnaast open voor vragen van collega’s en nodig ze uit om een kijkje in jouw keuken te nemen. Zo zorg je ervoor dat er in de toekomst minder cultuur clashes zijn, omdat je de verschillen hebt uitgelegd. Met een inkijkje in jouw land en cultuur van herkomst zullen mensen meer begrip hebben voor waar jij vandaan komt.

Lekker cultureel

Je zult zien dat er ook binnen de grenzen van een land verschillende soorten culturen zijn. Zo zijn brabanders bijvoorbeeld echt een ander volk dan amsterdammers, om maar een voorbeeld te noemen. Nodig jouw collega’s uit om iets te delen over hun cultuur, normen en waarden. Dat kan gaan over hun stad of misschien zelfs hun gezin van herkomst! Zet cultuur zo nu en dan op de agenda. Zo voorkom je dat het botst en verrijk je elkaar met nieuwe invalshoeken.

<<< Terug naar het overzicht