fbpx

De perfecte motivatiebrief schrijven: hoe doe je dat?

By 11 september 2019 Sollicitatieblog

Een goede, enthousiasmerende motivatiebrief schrijven kan lastig zijn. Je hebt het vast wel eens gehad: je begint met schrijven en eigenlijk heb je geen idee waar je mee bezig bent.  De standaardzinnen die je van internet kunt halen zijn al láng niet meer voldoende om op te vallen bij een werkgever of recruiter. Daarom hebben wij ons best gedaan een aantal tips op een rijtje te zetten, zodat jij straks een kick-ass motivatiebrief hebt.

 

  1. Pas jouw schrijfstijl aan op het bedrijf

Solliciteer je bij een laagdrempelig bedrijf dat hard hun best doet dat ook uit te stralen? Of kies je voor een zakelijk bedrijf met een jasje-dasje-cultuur? Probeer hun taal te spreken. Doe je research door goed te kijken naar informatie en de tone of voice het bedrijf. Dit is vaak voor het overgrote deel al terug te vinden op hun website.

  1. Maak meteen jouw doel duidelijk

De lezer moet meteen weten wat de aanleiding is van jouw brief. Vaak vermeld je dit al in de bijbehorende mail, maar altijd goed om hier de nadruk op te leggen in de inleiding van de brief. Begin bijvoorbeeld met: “Via deze weg wil ik jullie graag laten weten dat ik zeer geïnteresseerd ben in functie X.”

  1. Maak het persoonlijk

Niets is interessanter om te lezen dan dat de functie oprecht bij jou past. Je kunt hier een stukje vertellen over waarom dat zo is. Je kunt vertellen wanneer de interesse is ontstaan en hoe dit is gegroeid. Misschien solliciteer je op een functie bij een bedrijf wat al jouw droombaan was sinds je kindertijd. Laat dit de werkgever vooral weten, dan komt jouw interesse in de functie een stuk geloofwaardiger en oprechter over.

  1. Koppel jouw vaardigheden aan de eisen van de vacature

Jouw motivatiebrief kopiëren en plakken voor een volgende sollicitatie is een echte no go. Lees de vacature goed door en doe grondig research per bedrijf. Zie je in de vacature een aantal skills die jij beheerst? Top! Maak er gebruik van door een voorbeeld te geven hoe jij die specifieke vaardigheid beheerst. Als de werkgever vraagt naar iemand die stressbestendig is, haal dan een voorbeeld aan hoe jij onder enorme druk niet bezweek van de stress.

  1. Geef een knallend einde aan je motivatiebrief

Dit heeft een persoonlijk randje. Je kunt dit formeel houden, maar je kunt er ook voor kiezen om een einde te geven aan je motivatiebrief waarin je benadrukt waarom de werkgever jou wel móet kiezen. Of je houdt het heel simpel door alleen op te schrijven: “koffie?”.

Succes met je sollicitatie! Heb je zelf nog tips & tricks voor een goede motivatiebrief? Laat dit ons weten door te reageren op dit artikel.