Skip to main content

Waar we in de pandemie soms knettergek werden van het verplichte thuiswerken, is het vandaag voor veel werknemers de orde van de dag. We zijn gewend geraakt aan meetings in je joggingbroek. Het gros van de thuiswerkers beschikt over een fijne thuiswerkplek, meestal gefaciliteerd door de werkgever. Waar een enkeling nog fulltime op kantoor wordt verwacht, afhankelijk van de branche waarin je werkt, werken de meesten van ons met een hybride contract. Maar wat zijn daar nu eigenlijk de voordelen van?

Werk en privé in balans

Je wordt wakker, rolt uit bed, zet enkele stappen naar je koffieautomaat en kruipt achter je computer. Klinkt goed, nietwaar? Dat is de realiteit van thuiswerken. Geen vroege wekkers, haastige ontbijtjes en lange wachttijden in de file. Gewoon rustig opstaan, een moment van me-tijd en op het gemakje aan je werkdag beginnen. Wie thuis werkt heeft geen reistijd en daarmee de mogelijkheid om iets langer te slapen, de dag te beginnen met een frisse neus of iets aan het huishouden te doen. Zaken die normaal moeten wachten op het einde van de werkdag kunnen nu gemakkelijk tussendoor. Even een wasje draaien, een boodschap doen of een wandeling. Wie wordt daar nu niet blij van?

Flexibele werktijden

De meeste hybride contracten gaan gepaard met flexibele werktijden. Eerst even de kinderen naar school of naar de opvang brengen, iets later beginnen omdat je naar de huisarts gaat. ‘S avonds nog een sprintje achter de laptop om het een en ander in te halen. Het is wellicht even wennen en het vraagt om overzicht, maar flexibele werktijden kunnen fijn zijn voor werkgever én werknemer. Je kunt namelijk werken op momenten dat het jou uitkomt. Dus slaap je liever iets langer uit en ga je daarna wat langer door? Thuiswerken geeft je die mogelijkheid. Wel even zorgen dat je op tijd bij belangrijke vergaderingen bent, want die kan je natuurlijk niet zomaar missen!

Focus en flow

Nooit meer ruzie over wel en niet de radio aan, geen afleiding van je kletsende collega’s. Een studie door ask.com ontdekte dat 86% van de medewerkers liever alleen werkt als ze zo productief mogelijk willen werken. Ook is het gemakkelijker om korte pauzes te nemen wanneer je voelt dat je juist even niet in de flow zit. Iets waar in een kantoortuin al snel over geroddeld of gefronsd wordt. Over onderzoek valt niet te twisten: wie thuiswerkt heeft meer focus en is productiever.

 

Sta je op het punt om over jouw arbeidsvoorwaarden te onderhandelen? Bespreek dan eens de voordelen van een hybride contract!

Bron: https://www.apollotechnical.com/working-from-home-productivity-statistics/

<<< Terug naar het overzicht