Skip to main content

Goed overweg kunnen met je collega’s is een pluspunt in elke baan. Of je nou biertjes tapt, of op kantoor werkt. Werk is aangenamer, en vaak ook makkelijker, als je goed met je collega’s door een deur kan. Maar wat als je een collega niet kunt uitstaan? Je weet wel: iemand die altijd te laat is, niet op mails reageert, de kantjes er vanaf loopt, zich altijd ziek meldt, ALLEEN MAAR over de kinderen praat, bij de baas loopt te slijmen, of altijd stinkende tonijnsalade op brood heeft! Hoe zorg je dat het werk gedaan wordt als je ondertussen een vendetta tegen een vervelende collega voert?

Kwalitatief Uitermate Teleurstellende collega’s

Ik heb gelukkig grotendeels hele leuke collega’s gehad gedurende mijn werkend leven. Maar ook ik heb Kwalitatief Uitermate Teleurstellende collega’s gehad waaraan ik me mateloos irriteerde. Die vielen in een van de volgende twee categorieën:

  • irritaties die wel vervelend zijn, maar verder geen impact hebben op je werk;
  • irritaties die ook daadwerkelijk je werk beïnvloeden.

Dat voorbeeld over die tonijnsalade? Been there done that. Gruwelijk vond ik het, die bijna tastbare walm van vislucht. Ik zat nog net niet kokhalzend achter mijn computer. Maar het had geen invloed op mijn dagelijkse werkzaamheden (behalve wellicht mijn humeur). Een andere collega die consequent te laat kwam, maakte pas echt impact. Zijn dagelijkse werkzaamheden kwamen nooit af, waardoor we als team ook in de problemen kwamen. Alles wat mijn collega niet deed, moest de rest van het team oppakken.

Verder of Vendetta?

Ik deed alleen mijn aandeel, niets meer en niets minder. Ik had zelfs een periode waar ik mijn eigen werk niet eens af kreeg, omdat ik het zo druk had met letten op wat de ander deed. Dat is als je het mij vraagt echt een teken dat het fout zit. Ga je verder met je werkdag, of voer je een vendetta tegen je collega? Denk eens na wat voor impact zo’n vendetta daadwerkelijk op jouw dag heeft. Niet alleen de dagelijkse werkzaamheden, maar ook op je humeur, je motivatie om te werken, en je eigen productiviteit gaan naar de gallemiezen.

Samen vooruit

De oplossing? Doe het samen en spreek jezelf uit. Vraag bijvoorbeeld of hij de tonijnsalade voor de kantine bewaart in plaats van achter zijn bureau. Maak afspraken, waar je elkaar daarna op aan kunt spreken. En lopen dingen echt uit de hand? Ga dan samen naar de leidinggevende voor een bemiddelend gesprek. De verleiding is misschien groot om in je eentje te gaan en te klagen en klikken over dat gedrag waar je je zo aan irriteert. Maar daarmee wordt de vendetta alleen maar groter. Samenwerken doe je namelijk samen.

<<< Terug naar het overzicht