Skip to main content

Met de zomer staan ook de zomervakanties in de planning. Even lekker bijtanken op vakantie! In sommige sectoren staat er in de zomer niet veel anders dan vakantie in de agenda. Maar er zijn ook een hoop plekken waar het in de zomer juist drukker in plaats van rustiger is. Gaan jouw collega’s op vakantie en ben je genoodzaakt om opeens in je eentje het fort te bewaken? Met deze tips overleef je de vakantie van jouw collega.

Tip 1: Maak duidelijke afspraken over in geval van nood

Niets zo vervelend als werk notificaties op je vakantie. Laten we eerlijk zijn: daar zit helemaal niemand op de wachten. Van je vakantie genieten en terugkomen bij een berg problemen die voorkomen had kunnen worden met een simpel telefoontje is echter ook niet fijn. Het beste is dan ook om op voorhand goed af te spreken hoe de workflow er in vakantietijden uitziet. Wie is waar precies verantwoordelijk voor en wie kan waarnemen bij een kink in de kabel? Met duidelijke afspraken voorkom je dat je de vakantie pooper van jouw collega wordt.

Tip 2: Plan vooruit

Is het de bedoeling dat je een aantal taken van jouw collega’s waarneemt of overneemt terwijl zij op vakantie zijn? Zorg ervoor dat je niet in de knel raakt met jouw eigen taken. Je wilt natuurlijk je beste beentje voorzetten voor jouw collega’s, maar vergeet daarbij jouw eigen to do-lijst niet. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de vakantie jouw agenda inricht op een manier dat je beide takenpakketten gedaan krijgt en niet urgente taken voor na de vakantie verzamelt. Zo voorkom je dat jij bij terugkomst zelf aan vakantie toe bent doordat je eigenlijk niet één maar twee banen hebt gedaan!

Tip 3: Ben realistisch

Een vakantieplanning is op papier altijd makkelijker gemaakt dan in de praktijk. Het lijkt wellicht de beste optie om wat tijdelijke taken van jouw collega’s over te nemen, maar het moet wel daadwerkelijk in je agenda passen. Kijk daarom bij het maken van de vakantieplanning naar de workflow en ben realistisch: wie kan wat overnemen en wat kan wachten tot na de vakantie? Het lijkt soms vanzelfsprekend om in je eentje een collega te vervangen, maar het zou kunnen dat het verdelen van de taken onder meerdere collega’s eigenlijk een betere optie is. Ben niet bang om jouw gezonde grenzen aan te geven. Zo kan iedereen met een goed gevoel op vakantie en blijven de achterblijvers met een goed gevoel op kantoor.

<<< Terug naar het overzicht