Skip to main content

Vlinders in je buik, je beste beentje voor en je leukste glimlach op je snoet. Je eerste werkweek is begonnen! Je wilt natuurlijk een geweldige indruk maken en daar ben je niet de enige in. Ook jouw nieuwe werkgever, collega’s en managers zullen hun best doen om jou een fijne start te geven. Je schudt wel 50 verschillende handen (of zwaait in het kader van Corona), ziet ontzettend veel nieuwe gezichten en werkplekken en moet ook nog eens onthouden wat er nou precies van je verwacht wordt de komende tijd. Behoorlijk intens dus, zo’n eerste werkweek. Hoe overleef je hem? Dat lees je in deze blog.

Wie schrijft die blijft

Neem een kladblok en een pen mee. Meeschrijven helpt je om informatie beter te onthouden. Door te schrijven krijgen jouw ervaringen een ander plekje in je brein, en daardoor blijft de informatie beter plakken. Ook kun je later je aantekeningen nog eens nalezen natuurlijk, wel zo fijn! Daarnaast geef je jezelf een pauze van al dat intense oogcontact dat je tijdens een eerste werkweek hebt. Aantekeningen maken is minder vermoeiend dan alleen maar luisteren en knikken.

Eerst luisteren, dan vragen

De meeste organisaties hebben een helder inwerktraject. Natuurlijk is het goed om interesse te tonen en vragen te stellen. Maar open niet meteen het vragenvuur! Laat het inwerkprogramma eerst eens over je heen komen, en kijk daarna wat er nog van jouw vragen over blijft. Eerst luisteren, dan pas vragen dus!

Lekker lunchen

De lunch is een perfect moment om het ijs te breken met jouw collega’s. Je kunt natuurlijk met een grote groep lunchen. Maar dat kan het wat lastig maken om het woord te nemen en jouw collega’s echt te leren kennen. Plan daarom wat aparte een op een lunchafspraken in. Zo heb je wat quality time met je nieuwe collega’s en kun je elkaar niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk leren kennen. Het kan vermoeiend zijn zo’n eerste werkweek. Met deze tips sla jij je er doorheen!

<<< Terug naar het overzicht