Skip to main content

Ze zeggen weleens dat mensen niet bij hun baan maar bij hun baas weggaan. En geef hen eens ongelijk! De micromanager is een van de grootste irritaties op de werkvloer. Een micromanager is een controlfreak te herkennen aan een overmatige bemoeienis met jouw dagelijkse werkzaamheden. De micromanager vertelt niet alleen wat je moet doen, maar ook graag hoe je het moet doen. Ze willen meegenomen worden in de cc van iedere mail en vragen voortdurend hoe het ervoor staat. Ze zijn nooit ├ęcht tevreden en vaak gefrustreerd over de aanpak van zaken die zij, naar eigen zeggen, zelf stukken slimmer zouden doen. De micromanager neemt bij voorkeur graag alle besluiten zelf en zal zich altijd een belangrijke rol toe-eigenen in de dagelijkse gang van zaken. Hoe zorg je ervoor dat een micromanager jouw werkgeluk niet verpest? In deze blog geven we je een aantal tips.

Tip 1: Vat het niet persoonlijk op

Het is niet vreemd dat je je onzeker voelt door het gedrag van jouw micromanager. Aan het werk zijn terwijl er constant iemand over je schouders meekijkt, is voor niemand prettig. Micromanaging kan voelen als een gebrek aan vertrouwen. Het is goed om je te realiseren dat dit niet te maken heeft met jouw skills en vaardigheden, maar met die van de micromanager in kwestie. De manager moet leren loslaten en erop vertrouwen dat de medewerkers doen waarvoor ze zijn aangenomen. De eerste tip in omgaan met micromanagers is dan ook: vat het niet persoonlijk op! Hun gedrag zegt meer over henzelf dan over de kwaliteit van jouw werk.

Tip 2: Geef zo min mogelijk redenen om te micromanagen

Wanneer het vertrouwen groeit, neemt het micromanagen af. Zorg er daarom voor dat je jouw manager op vaste momenten van updates en insights voorziet. Zolang er een update in de agenda staat, kan er niet geklaagd worden dat je jouw manager niet op de hoogte houdt. Wordt er tussentijds toch om een update gevraagd? Verwijs dan naar de data die al in de agenda staan en spreek uit dat je graag zo effici├źnt mogelijk van de tijd gebruik wilt maken en dat extra updates alleen maar extra tijd kosten.

Tip 3: Maak het bespreekbaar

Onze laatste tip: bespreek met jouw manager dat de huidige manier van werken voor jou niet werkt en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. De meeste micromanagers hebben niet door dat ze micromanagen en ze hebben al helemaal niet door dat dit regelmatig ten koste gaat van de productiviteit. Als je kunt laten zien dat er effectievere manieren zijn om samen te werken, dan is er een kans dat het vertrouwen groeit en daarmee de behoefte om te micromanagen verkleint. Heb je zelf nog een goede tip? Laat het ons weten!

Bron: https://www.intermediair.nl/werk-en-carriere/op-de-werkvloer/hoe-ga-je-om-met-die-irritante-micromanager

<<< Terug naar het overzicht