Skip to main content

Als we het hebben over programmeren, denk je niet gauw aan creativiteit. Dat is meer weggelegd voor de kunsten, audio-engineers, videografen, auteurs, en andere voor de hand liggende creatieve beroepen. Toch is er een mate van creativiteit nodig voor programmeren. Sterker nog: het is misschien wel het leukste aspect aan het hele vak! In deze blog vertelt Patrick Ho waarom creativiteit en programmeren hand in hand gaan, en waarom programmeren eigenlijk zo leuk is.

Back-end versus front-end

Front-end development is een tak waarbij creativiteit belangrijk is. Kort gezegd: deze programmeurs zijn verantwoordelijk voor het uiterlijk en gebruiksgemak van een website en/of app. Hierbij moet je denken aan bepaalde User Interfaces, lay-outs en kleurgebruik. Aan de andere kant heb je back-end development. Back-end development is verantwoordelijk voor wat er op de achtergrond gebeurt. Hier is het minder duidelijk hoe je je creatieve ei kwijt kan. Een programma of website moet immers toch enkel gegevens verwerken op de achtergrond?

Creativiteit in back-end programmeren

Geef drie Java programmeurs de opdracht om een software oplossing te bedenken en je krijgt hoogstwaarschijnlijk drie verschillende oplossingen terug. Meerdere wegen leiden naar Rome. Naast de keuze in technische bouwblokken, genieten Java programmeurs de vrijheid om hun variables (bouwblokken) andere namen te geven. Hier kan je deels je eigen twist aan geven. Je kunt als programmeur anticiperen op de creativiteit van een eindgebruiker. Denk aan vragen als: Hoe zal de gebruiker mijn programma proberen te breken? Welke bugs of ongewilde interacties zijn er mogelijk? Wil ik deze bugs of ongewilde interacties tegengaan, want in hoeverre zal dit ooit gebeuren?

Ik geef je een voorbeeld:

Ik wil voorkomen dat een eindgebruiker letters gebruikt in een invoerveld voor een datum, dat normaal gesproken alleen cijfers als invoer accepteert. Heb ik mijn programma daar op ingericht? Zal een eindgebruiker dat ook proberen? Dat zijn allemaal vragen die een beroep doen op jouw creatieve denkvermogen.

Placeholder subkop

Back-end programmeren lijkt op het eerste gezicht geen creatief vak. En in een zekere zin is dat ook zo. Een programmeur codeert bepaalde regeltjes en flows in een programma. Het programma moet dan ook altijd zo handelen naar de code. De vrijheid en creativiteit zit echter in hoe je deze regeltjes en flows opstelt en hoe je je wilt anticiperen op de creativiteit van eindgebruikers. Je kunt niet anticiperen op creativiteit als je zelf niet creatief bent. Dus zo zie je maar: de meeste IT’ers zijn creatiever dan je denkt!

<<< Terug naar het overzicht