Skip to main content

Kickstart jouw carrière, zo doe je dat!

Er zijn op dit moment meer banen dan mensen in Nederland. Dat kan lastig zijn als je jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt zet. Het aanbod kan overweldigend zijn. Iedere vacaturetekst spreekt over een ‘geweldige kans’ en een ‘leuke baan’. Hoe maak je als starter de juiste kickstart voor je carrière?

Denk verder dan een diploma

Als je afstudeert, ontvang je een diploma. Dat diploma is als het ware de sleutel naar je eerste baan. Een sleutel die op heel veel deuren past! Om een baan te vinden die écht bij je past, moet je eerst weten wat je écht belangrijk vindt. Wat zorgt ervoor dat je je elke maandag gemotiveerd meldt op kantoor? Of wat zorgt er juist voor dat je dat niet doet? Je kunt hierbij denken aan arbeidsvoorwaarden zoals salaris en een fijne werkplek. Denk ook eens aan de bedrijfscultuur. Waar voel je je thuis? Op een formele of een informele plek? Een plek met veel vrijheid of juist niet?

Maak een ranking van de voorwaarden die voor jou écht belangrijk zijn. Maak onderscheid tussen MUST HAVES en NICE to haves. Die auto van de zaak krijg je wellicht niet op je eerste werkdag, maar als je kunt starten met een geweldig team en de mogelijkheid tot opleiding dan maakt dat wellicht niet uit.

Kansen en competenties

De meeste starters hebben nog niet veel werkervaring. Desondanks werk je in stages met verschillende technieken/systemen en methoden. Je hebt waarschijnlijk meer competenties dan je nu zou denken! Schrijf op welke waarde je zou kunnen toevoegen aan een bedrijf. Dit kan gaan over de technieken en systemen waar je ervaring mee hebt, de lessen die je geleerd hebt en de problemen die je hebt opgelost. Het kan daarnaast ook gaan over de competenties die jij als persoon hebt. Geef je bijvoorbeeld in je vrije tijd wiskunde bijles? Dan zou dat zomaar een competentie kunnen zijn die kansen geeft in de toekomst. Breng in kaart waar je goed in bent en waar je jezelf nog in wilt ontwikkelen. Vragen die daarbij kunnen helpen zijn:

  • Met welke problemen komen mensen naar jou toe?
  • Wat gaat je makkelijk af en opzichte van anderen?
  • Welke rol neem jij in een projectgroep?
  • Wat zou je omgeving zeggen als je hen vraagt naar jouw sterke punten?

Kijk verder dan vandaag

Je weet nu jouw competenties, kansen en voorwaarden voor de ideale baan. Dat zorgt ervoor dat je steeds gerichter op zoek kunt gaan! Welk bedrijf past bij jouw ambities? Onze tip? Focus je niet op een ambitie over 10 of 15 jaar. IT is een vakgebied dat in een razendsnel tempo ontwikkelt. Daarom kan het helpen om een korte termijn ambitie te formuleren: wat wil je over 2 jaar zijn/kunnen? Over welke eigenschappen wil je beschikken?

Hoe ga jij de juiste kickstart aan je carrière geven? Laat het ons weten via LinkedIn!

<<< Terug naar het overzicht