Oh, wat kan het soms gezellig zijn bij de koffieautomaat. Even snel een complimentje over de nieuwe outfit van je collega, vertellen hoe je weekend was en/of wat er op de planning staat vandaag. Hartstikke leuk! Mits de interesse wederzijds is. Maar hoe weet je nou of het een goed moment is om te kletsen op kantoor? Je leest in deze blog 3 tips die je helpen om het juiste moment te kiezen voor jouw verhaal.
Tip 1: Kies je moment
Natuurlijk is het leuk om niet alleen professionele maar ook persoonlijke verhalen met je collega’s te delen. Het is nog leuker om dat op de daarvoor bestemde momenten te doen. Bijvoorbeeld tijdens de wandeling naar de koffieautomaat, tijdens de lunchpauze, of tijdens de wandeling van en naar kantoor aan het begin of einde van een werkdag. De kans is groot dat je tijdens jouw werkdag zin hebt om op de praatstoel te zitten omdat jij je even niet kunt concentreren. En we get that: je kunt niet de hele dag aan staan. Maar dat is natuurlijk geen reden om jouw collega’s van hun werk te houden! Ben bewust van jouw invloed in de kantoortuin, en haal bijvoorbeeld een rondje drinken voor al jouw collega’s. Zo kom je in beweging, waardoor je je daarna weer beter kunt focussen. Je maakt je collega’s blij met een drankje en je houdt niemand van hun werk af. Win-win!
Tip 2: Maak (oog)contact
Zie je dat jouw collega’s zich achter hun beeldscherm verstoppen tijdens jouw verhalen ronde? Dan is dat waarschijnlijk een hint dat ze op dit moment geen tijd of zin hebben om te luisteren. Misschien zijn er bij de start van jouw verhaal wel 6 collega’s geïnteresseerd aan het luisteren, maar haakt halverwege de helft af omdat de telefoon gaat, ze een belangrijke mail moeten beantwoorden, of ze worden weggeroepen door een andere collega. Oogcontact is een goede graadmeter voor het contact met jouw collega. Kijkt jouw kantoorgenootje stellig de andere kant op? Dan is de kans groot dat je jouw verhaal vooral tegen de muren vertelt. Zonde, of niet dan? Misschien durven ze uit beleefdheid niet te zeggen dat ze eigenlijk betere dingen te doen hebben, of laten ze je maar een beetje praten.
Tip 3: Kondig het aan
Niets zo vervelend als een collega die spontaan tijdens het werken een verhaal begint te vertellen over zijn zieke peuters, de puppytraining van de hond of de laatste roddels van kantoor. Je vindt je verhalen zelf natuurlijk hilarisch en reuze interessant, maar dat betekent niet dat jouw collega’s erop zitten te wachten tijdens hun lange werkdag. Misschien zitten ze net in de voorbereiding van een belangrijke vergadering, heerlijk in de flow met die ene vervelende taak die vandaag af moet, of gewoon met hun hoofd heel ergens anders waardoor ze niet zitten te wachten op jouw afleiding. Dus heb je een goed verhaal? Hartstikke leuk voor je. Maar check eerst eens of jouw collega’s er wel op zitten te wachten. Hoe? Kondig het aan! Maak als het ware een kleine (teaser) trailer van jouw verhaal en vraagt wie er zin heeft om het te horen. Dit geeft je meteen de motivatie om je verhaal zo verhalend mogelijk te vertellen, en rekening te houden met jouw publiek. ‘Onze jongste zit op zwemles en afgelopen vrijdag, bla, bla, bla.’ versus ‘Mijn telefoon is dit weekend in zwembad gevallen tijdens de zwemles van mijn zoontje, wie wil horen hoe dit afloopt?’
Dus: heb jij een goed verhaal en wil jij het delen met jouw collega’s? Zorg er dan voor dat je het juiste moment kiest, kondig aan wat je wilt vertellen en check of mensen er wel op zitten te wachten, en houdt tijdens jouw verhaal het oogcontact in de gaten. Kijkt jouw collega liever naar zijn of haar beeldscherm, is ondertussen de noise cancelling koptelefoon op gegaan, of zie je jouw collega tijdens jouw verhaal typen op hun toetsenbord? Dan is de kans groot dat nu niet het juiste moment is! Bewaar het lekker voor de lunch, bij de koffieautomaat of voor de wandeling naar huis. Zo zorg je ervoor dat iedereen aan het eind van de dag hun werk af krijgt, en dat de sfeer op kantoor leuk blijft. Zelfs als dat betekent dat er misschien een dagje niet gekletst wordt.