Skip to main content

Wie denkt aan de term ‘hacken’ denkt al snel aan cybercriminaliteit. Dat is niet vreemd, want de skill van het hacken wordt regelmatig gebruikt voor fraude en chantage. Maar wist je dat er ook zoiets is als ethisch hacken en dat er zelfs vacatures te vinden zijn van bedrijven die op zoek zijn naar de beste hackers van het land? In deze blog vertellen we je over de verschillende soorten hackers en hoe je hen van elkaar kunt onderscheiden.

Black hat hackers

Een hacker is iemand die als het ware inbreekt in een digitale omgeving. Iemand die dit doet zonder toestemming is een black hat hacker. Het is illegaal om in te breken en data te stelen zonder toestemming van de eigenaar. Black hat hackers zijn de hackers die zonder toestemming inbreken in de systemen van een ander. Black hat hackers zijn als het ware de stereotype hackers, waar de meeste mensen aan denken bij het woord hacken. Black hat hackers kraken de beveiliging van computers, servers en netwerken, zonder toestemming van de eigenaar. Als een black hat hacker eenmaal een zwaktepunt vindt, kunnen zij hier op diverse manieren aan verdienen, bijvoorbeeld door middel van chantage, het verkopen van gevonden informatie of het verkopen van gegevens.

White hat hackers

Toch bestaat er zoiets als ethisch of legaal hacken. Dit zijn hackers die bijvoorbeeld met toestemming van de eigenaar computersoftware op zwakke plekken controleren. Een white hat hacker is een computerbeveiligingsspecialist. Deze hackers gebruiken vaak dezelfde technieken om in te breken op computers en netwerken als black hat hackers, maar dan met expliciete toestemming van de eigenaar. Het grote verschil tussen white hat hackers en black hat hackers zit in de intenties van beide partijen. Black hat hackers zijn criminelen die hacken met de intentie om op illegale wijze geld te verdienen of op een andere manier te profiteren van een veiligheidslek. White hat hackers hacken daarentegen vanuit een ethisch perspectief. Zij proberen beveiligingslekken op te sporen en helpen met het zoeken naar oplossingen om het lek te dichten en de beveiliging te verbeteren. White hat hackers speuren naar de zwakheden in ICT-infrastructuur, voordat een kwaadwillende black hat hacker deze kwetsbaarheden kan exploiteren.

Hackers en skills

Overheidssystemen en/of netwerken die moeten voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaard, maken gebruik van pentests, uitgevoerd door een white hat hacker. De bevindingen van deze tests worden gebruikt om systemen goed te keuren of beter te beveiligen. Een goede white hat hacker moet precies weten hoe een black hat hacker denkt, in een poging om hen altijd een stapje voor te zijn. Naast black en white hat hackers zijn er ook grey hat hackers, Green hat hackers, Blue hat hackers, Red hat hackers en Script kiddies. Ben je benieuwd naar welke skills de verschillende soorten hackers nodig hebben? Houd dan onze website in de gaten voor de volgende blog!

<<< Terug naar het overzicht