Skip to main content

Hoe je naar bed gaat, is bepalend voor jouw nachtrust. Je slaapt beter als je rustig en ontspannen je ogen sluit. Net voordat je slapen gaat nog even je e-mail checken kan onrust en stress veroorzaken. Ook zonder telefoon kan je je brein activeren. Door te denken aan wat je morgen allemaal moet doen bijvoorbeeld!

To do or not to do

Ik betrap mijn vriend er regelmatig op dat hij, voordat hij zijn ogen sluit, nog een bezorgde blik naar het plafond werpt. Als ik vraag wat er door zijn hoofd gaat, antwoordt hij zuchtend ‘de to do lijst van morgen…’ Het lijkt een lang in plaats van een leuk lijstje te zijn, want zodra hij over zijn werk fantaseert, kijkt hij wat triest voor zich uit. Ik vraag me hardop af hoe verstandig het is om voor het slapen gaan te fantaseren over de werkzaamheden van morgen?

Don’t overdo it

Het is niet vreemd dat to do items tellen een tegenovergesteld effect heeft van schaapjes tellen. Het brengt je brein in een actieve staat. Daarnaast kan het opsommen van de to do list van morgen ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je de slaap van vandaag nog niet verdiend hebt. Je kunt dus beter schaapjes tellen!

To do or ta da

‘Vertel me eens wat je vandaag allemaal hebt gedaan! Wat heb je van je to do lijst afgestreept?’ De bezorgde blik wordt al snel vervangen door een blije blik. ‘Inbox leeg, rapportages gedraaid, training afgerond, manager geupdate…’ ‘TA DA,’ roep ik blij. ‘Daar mag je trots op zijn toch, op zo’n productieve dag?’ Al snel worden we het eens dat naar bed gaan met een ta da lijst een stuk prettiger is dan naar bed gaan met een to do lijst. De to do lijst bewaren voor in de ochtend, zo rond het ontbijt. Net voor het slapen starten we voortaan met de ta da lijst. En als dat niet werkt, kunnen we altijd nog die schaapjes tellen!

<<< Terug naar het overzicht