Skip to main content

Heb je interesse in IT en wil je je omscholen naar een carrière in Cyber Security? Als je een onervaren IT-talent bent dat de spannende wereld van security wil betreden, is het belangrijk dat je de juiste stappen neemt en valkuilen vermijdt. Daarom in deze blog de essentiële do’s en don’ts zodat jouw omscholing naar Cyber Security zo soepel mogelijk verloopt. Of je nu een pas afgestudeerde IT-student bent, een ervaren IT-professional die een nieuwe weg wil inslaan, of zelfs iemand zonder enige technische achtergrond.

Do’s:

1. Verdiep je in de basisprincipes van IT

Zorg ervoor dat je een sterke basis hebt in de fundamentele concepten van IT, zoals netwerken, besturingssystemen en programmeren. Dit helpt je om een stevig fundament te leggen voor je securitykennis. Heb je dit tijdens je studie niet gehad? Volg dan een cursus op Udemy of Pluralsight. Liever een budget-oplossing? Met YouTube, Reddit of een GPT kom je ook een heel eind!

2. Zorg dat je relevante certificeringen krijgt

Zorg dat je specifieke kennis over Cyber Security opdoet. Je gaat vanzelf technieken tegenkomen waar je je vervolgens in kan gaan verdiepen, bijvoorbeeld Metasployd, kali inux of Nmap. Het vervolg daarop zijn erkende trainingen zoals Certified Ethical Hacker (CEH), Certified Information Systems Security Professional (CISSP) of CompTIA Security+. Deze certificeringen kunnen je geloofwaardigheid vergroten en staan heel netjes op je cv.

3. Doe praktijkervaring op

Zoek naar kansen om hands-on ervaring op te doen, zoals stages, deelname aan Capture The Flag (CTF) of Hack The Box wedstrijden of het uitvoeren van beveiligingstests op legale en ethische wijze. Praktijkervaring is van onschatbare waarde bij het ontwikkelen van je vaardigheden en het begrijpen van de uitdagingen op het gebied van security.

4. Bouw een netwerk op

Word actief in de Cyber Security-gemeenschap door deel te nemen aan conferenties, meet-ups en online forums. Dit stelt je in staat om te netwerken met professionals in het veld, kennis te delen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends. Start bijvoorbeeld met het zoeken van Reddit groepen of sluit je aan bij een Discord server. Voor de laatste security events of meetups kan je terecht op eventbrite of infosec-conferences.com.
True Legends organiseert ook regelmatig meetups over allerlei domeinen binnen de IT, waaronder Cyber Security. Voor meer info zie onze meetup pagina.

5. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Cyber Security is een voortdurend evoluerend vakgebied, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste bedreigingen, beveiligingsmaatregelen en technologieën. Lees relevante blogs, volg experts op sociale media en abonneer je op nieuwsbrieven om je kennis up-to-date te houden.

6. Verdiep je in de vacature eisen

Ook al heb je geen ervaring in security, het is belangrijk dat je goed leest welke technieken er beschreven staan in de vacature. Verdiep je in de technieken en bedenk of je het leuk vindt om deze te gaan leren. Benoem de technieken vervolgens in je cv, ook al heb je nog geen praktijkervaring. Waarom? Dat lees je bij de don’ts!

 

Don’ts:

1. Alleen technieken benoemen die je kunt en niet de technieken die je kent

Wees niet zo bescheiden en benoem de technieken die je kent in je cv, bijvoorbeeld onder een kopje: technische kennis. Voel je je hier niet comfortabel bij? Zet er dan bij dat je ‘basis kennis’ hebt van de techniek. Door het benoemen van de techniek in je cv word je namelijk beter gevonden door recruiters! Mocht je cv dan niet meer op één pagina passen, dan is dat niet erg. Een IT cv mag wat ons betreft gerust 2 of 3 pagina’s tellen. We zien namelijk liever wat iemand heeft gedaan en welke technieken hij/zij gebruikt heeft.

2. Alleen vertrouwen op theoretische kennis

Hoewel het belangrijk is om theoretische concepten te begrijpen, moet je niet vergeten dat security een praktische discipline is. Zorg ervoor dat je de theorie in de praktijk brengt door middel van hands-on ervaring en het oplossen van echte beveiligingsuitdagingen.

3. Jezelf beperken tot één aspect van Cyber Security

Het vakgebied van Cyber Security is breed en omvat verschillende domeinen, zoals netwerkbeveiliging, applicatiebeveiliging, incident response, ethisch hacken en forensisch onderzoek. Beperk jezelf niet tot slechts één aspect, maar probeer een breed scala aan onderwerpen te verkennen om een veelzijdige securityprofessional te worden

4. Geen rekening houden met soft skills

Naast technische vaardigheden zijn soft skills ook belangrijk in de Cyber Security-wereld. Communicatievaardigheden, probleemoplossend vermogen en teamwork zijn essentieel om effectief te kunnen samenwerken met andere professionals en organisaties.

5. Niet op de hoogte blijven van ethische overwegingen

Cyber Security professionals hebben te maken met gevoelige informatie en moeten ethische normen en waarden hoog in het vaandel dragen. Het is van essentieel belang om de privacy en vertrouwelijkheid van gegevens te respecteren, wettelijke vereisten na te leven en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties

Met deze do’s en don’t in gedachten vermijd je veelvoorkomende valkuilen en vergroot je je kans op een succesvolle omscholing naar Cyber Security. Onthoud wel: het is een reis van leren en groeien. Laat je niet uit het veld slaan als iets niet gaat zoals je dat had gepland en probeer ervan te leren. Consistent en gemotiveerd blijven zijn essentieel voor succes in Cyber Security.

Benieuwd naar onze Cyber Security vacatures en traineeships? Neem een kijkje op onze Cyber Security pagina!

<<< Terug naar het overzicht