Onderhandelen over je salaris kan ronduit beangstigend zijn. Wie te soft is laat kansen liggen. Wie te agressief onderhandelt kan schade berokkenen. Hoe ontdek je hoe jouw profiel in de arbeidsmarkt ligt? En wat zeg je als de recruiter je vraagt: “Hoeveel wil je gaan verdienen?” Dit artikel geeft je de tools om tot een concrete en realistische salarisverwachting te komen en leert je hoe je dit gebruikt als ankerpunt tijdens onderhandelingen over je salaris.
Liever onze vlog zien over onderhandelen over je salaris? Die bekijk je hier! Zo niet, lees dan lekker verder onder de video.
Weet wat je waard bent
Heb jij het goed voor elkaar of sta je eigenlijk in de uitverkoop? Spreek erover met je vrienden en collega’s. Wat verdienen zij? Ook online vind je een schat aan informatie. Gebruik online salaris vergelijkers om een indicatie te krijgen van het salaris dat bij je profiel, je functie en het bedrijf past. Het Salariskompas van Intermediair toont je gangbare salarissen op basis van jouw profiel en via de Nationale Beroepengids kan je salarissen zoeken op basis van beroep. Hoe meer bronnen je raadpleegt, hoe beter je je kan oriënteren
“Weet wat je waard bent en wat je minimaal wilt verdienen om de dingen te kunnen doen die je graag wilt doen. Soms geef je een beetje en soms neem je een beetje. Belangrijker is het perspectief dat je geboden krijgt.” – Maud Kleuskens, COO van True Legends It Professionals.
Ken je Glassdoor al?
Glassdoor gaat nog een stapje verder. Je vindt er anonieme reviews van werknemers en sollicitanten over hun ervaringen bij bedrijven. Daarbovenop verzamelt het ook de salarisgegevens van haar gebruikers. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat een medewerker met een vergelijkbaar profiel en functie zijn salaris heeft bekendgemaakt.
Iedereen kan gedetailleerde bedrijfsreviews en salarissen delen op Glassdoor. Ook als je op dit moment niet op zoek bent naar een job kan je anderen helpen door er je mening en salaris anoniem te delen. Zo geven we elkaar inzicht in de markt van de arbeidsvoorwaarden én moeten bedrijven meer rekening gaan houden met de mening van hun personeel. Want zeg nu zelf, zou jij willen solliciteren bij een bedrijf waar iedereen ontevreden is?
Start op de hoogst mogelijke trede
Sommige bedrijven -voornamelijk de overheid en de zorg-, werken met loonschalen of barema’s die vastliggen in een CAO. Dat staat meestal in de vacature. In dit geval is je onderhandelingsruimte beperkt, maar niet uitgesloten. Je kunt nog steeds onderhandelen over de trede van je startsalaris. Beschik jij als starter over competenties of ervaringen die gelijkgesteld zouden kunnen worden met één of meerdere treden? Vertel de recruiter dan waarom.
Creëer wisselgeld
Ga je onderhandelen? Noem dan nooit meteen het bedrag dat je wil gaan verdienen, maar doe er 5 à 10% marge bij, afhankelijk van de functie waar je voor solliciteert. Bij verkoop gerichte functies wordt een wat scherpere onderhandeling meestal op prijs gesteld.
Vertel de waarheid
Lieg nooit over je huidige salaris want de waarheid komt altijd bovendrijven. Als een werkgever je loonstrook opvraagt val je meteen door de mand.
Hoe begin je er over?
De werkgever/recruiter zal het onderwerp salaris aansnijden als de tijd rijp is. Begin dus niet meteen na het voorstelrondje over de arbeidsvoorwaarden te praten. Je wil niet de indruk wekken dat het je enkel om het geld te doen is. Daarnaast wil je natuurlijk eerst weten wat je precies gaat doen in de organisatie, voordat je iets kunt roepen over welk prijskaartje er tegenover staat. Als er op het eind van het tweede gesprek nog niet over gesproken is, kan je naar een indicatie vragen.
Hoe beantwoord je de vraag: “Hoeveel wil je gaan verdienen?”
In een onderhandeling krijgt de persoon die het eerste voorstel doet meestal de bovenhand, ongeacht of dit nu de koper of de verkoper is. Dit komt door het ankereffect, een irrationeel onderdeel van het menselijk beslissingsvermogen. Het zorgt ervoor dat we de eerste informatie die we opvangen, het hardst laten doorwegen bij het maken van een beslissing. Je kan het dus een beetje inkleden, maar uiteindelijk sta je het sterkst als jij het eerste bedrag noemt. Licht toe hoe je tot dit bedrag komt en vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Vraag tenslotte of dit binnen het budget past.
Onderhandelen over je salaris in de (post-)corona economie
Door de corona crisis zijn er meer werkzoekenden op de arbeidsmarkt en zijn er minder bedrijven van plan om nieuwe mensen aan te nemen. Specialisten spreken over een recruiter’s market en raden werkzoekenden aan om zich flexibeler op te stellen bij salarisonderhandelingen”.
Zoek je een job in de IT? Dan hoef je hier geen rekening mee te houden. In het begin van de crisis nam ook het aantal vacatures in onze sector af, maar sinds april neemt de vraag naar online diensten fors toe, iets waar de markt nu van profiteert.
“Als een bepaalde stap je veel dichter bij je doel brengt voor op dat moment iets minder geld, is dat de investering waarschijnlijk dubbel en dwars waard!” – Maud Kleuskens, COO van True Legends It Professionals.
Veel succes!
Bronnen:
https://www.intermediair.nl/salariskompas
https://www.nationaleberoepengids.nl/
Hellowlaw.com: https://bit.ly/3sxASCD