Skip to main content

Ik neem hierbij het dappere initiatief door toe te geven dat we er allemaal aan toe moeten geven: technologie gaat de wereld overnemen. Voor ieder huishoudelijk apparaat valt tegenwoordig het woord ‘smart’ te zetten. Inmiddels zijn er smart kóélkasten waar je muziek op kan afspelen, YouTube filmpjes kan kijken en het weer van morgen kan checken. Gaan we te ver, of maken we ons leven juist makkelijker? In deze blog mijn ervaringen met de smartwatch.

Spontane keuze

Ik heb het apparaat eigenlijk spontaan gekocht. Ik wilde actiever bezig zijn met mijn sport, slaap en algehele gezondheid. De Apple watch was overigens meteen van het optie-lijstje afgestreept, want dat is een soort tweede telefoon. Daar kan je nog net geen blogs mee schrijven (of misschien ook wel…). Na een “uitgebreid” onderzoek van 2 kleine uurtjes kwam ik uit bij een smartwatch van Samsung. Een dag nadat het idee mijn bovenkamer binnendrong, was hij binnen. Het is een mooi, subtiel apparaatje met een rubberen bandje, handig voor het sporten!

Slimme functies

Er zitten enorm veel functies op het horloge. Je kan er heel wat mee bijhouden, zoals je hartslag, je slaappatroon, je calorie inname en -verbranding, gedronken liters water en het aantal trappen en stappen dat je gelopen hebt. Ook zit er een fijne stress meter op, die samen met jouw hartslag functie werkt. Is jouw hartslag lang te hoog? Dan verschijnt er een ademhalingsoefening op het scherm, die je helpt om rustig te worden. Er staan zo’n 70 verschillende standaard trainingen en oefeningen in, variërend van hardlopen tot squats.

Andere apps

Naast de health functies staan er apps op als: agenda, muziekspeler, stopwatch, timer, wekker en kan je alle notificaties van je telefoon ontvangen. Omdat ik een IPhone heb, ben ik wat beperkt als het gaat om de functies. Zo kan ik niet bellen via mijn horloge. Wel een belletje aannemen! Maar vervolgens moet ik naar mijn telefoon toe rennen om de persoon aan de andere kant van de lijn te kunnen horen. Ook werkt de muziek verbinding tussen mijn horloge en mijn telefoon niet altijd op z’n best.

Personal motivator

Ik kocht de smartwatch vooral omdat ik gemotiveerd wilde blijven om iedere dag te bewegen. Zo stelde ik doelen voor het aantal actieve minuten, verbrande calorieën per dag en voor een dagelijkse hoeveelheid water. In de drie weken dat ik het horloge nu heb, merk ik dat het met de motivatie wel goed zit. Het idee dat je iedere dag doelen kunt behalen, waarbij je na het behalen van die doelen ook nog wordt beloond met een leuke animatie, werkt goed voor mij. Dan ook nog het feit dat het alom bekend is dat het behalen van doelen en het afvinken van taken zorgt voor een fijne dopamine-hit!

Melden versus mededelen

Het horloge gaat afgezien van je eigen doelen nog een stapje verder om je actief te houden. Iedere 60 minuten waarin je niet bent opgestaan krijg je een melding of je bijvoorbeeld zin hebt in een wandeling. Die manier van motiveren vind ik erg prettig. Er staat namelijk niets dwingends als ‘Je hebt 60 minuten niet meer gelopen. Sta eens op, luiaard.’ Ik vind een berichtje als: ‘Tijd om even te strekken?’ best fijn, zeker tijdens het (thuis)werken.

Smartwatch: yes or pass?

Grappig genoeg was ik een aantal jaren geleden, zoals meer mensen met nieuwe technische snufjes, nogal sceptisch over de smartwatch. ‘Verschrikkelijk zo’n ding!’ Alles wordt bijgehouden en bewaard. Als die vervelende collega belt kun je je niet verstoppen, want de notificatie zie je altijd. Nu ben ik ontzettend blij met het apparaatje. Ik vind het lastig om gewoontes vol te houden zonder hulp. Nu heb ik een hulpje dat me de hele dag herinnert om te bewegen, te drinken en af en toe te ontspannen. Weet mijn horloge nu alles over mijn gezondheid en levensstijl? Zo ongeveer wel ja, maar dat weten je diëtist en personal trainer toch ook? Als je actief bezig wil zijn met je gezondheid, vind ik de smartwatch een enorme aanrader. Kom maar door met de toekomst. Ik ben er klaar voor!

<<< Terug naar het overzicht