fbpx

Voor de één is solliciteren een tweede natuur, de ander bijt de week voor het sollicitatiegesprek zijn of haar nagels eraf van de zenuwen. Ben je al een ster in solliciteren? Desondanks kan je onderstaande handvatten meenemen om extra kracht bij te zetten of ervoor te zorgen dat een lastig gesprek zo wordt omgebogen dat je goed uit de verf komt. Ben jij een nagelbijter? Zie deze handvatten dan als de eerste stappen naar succesvol solliciteren. Want ook jij kan het. Om jou de beleving te geven alsof jij nu in een sollicitatiegesprek zit, hebben wij een aantal ‘lastige’ vragen voorbereid met daaronder een antwoord dat je zou kunnen geven.

“Kan je iets over jezelf vertellen?”

Dit lijkt de meest simpele vraag, maar vergis je niet. Misschien is dit wel de moeilijkste vraag die je kunt krijgen. Je weet namelijk niet precies waar de werkgever op doelt of wat zij willen horen omdat de vraag zo ontzettend breed is. Hoogstwaarschijnlijk zitten zij niet te wachten op een verhaal over jouw favoriete huisdier of een levensverhaal van a tot z, maar wees wel lekker persoonlijk en niet te kort van stof. Denk bijvoorbeeld aan waar je bent opgegroeid, hobby’s en jouw ervaring. Het beste is dat je dit antwoord van tevoren al hebt bedacht. Denk ook na waar het bedrijf voor staat. Naast dat de vacature bij jou past, zijn er vast andere persoonlijke raakvlakken die passen bij de doelen en ambities van de werkgever. Jouw reactie komt ook veel natuurlijker, oprechter en enthousiaster over wanneer je daadwerkelijk een raakvlak hebt. Ga bij jezelf en de werkgever na welke raakvlakken dat zijn en maak er gebruik van!

“Wat zijn jouw goede/slechte eigenschappen?”

Misschien dat deze vraag niet zo expliciet wordt gesteld, maar een antwoord moet je hier zeker op hebben voorbereid. Laat voor de hand liggende opmerkingen zoals: “ik neem te veel hooi op mijn vork” thuis, maar vertel juist wat jou écht maakt wie je bent. Vraag desnoods aan anderen hoe zij over jou denken en brei er een mooi verhaal van met concrete voorbeelden/situaties. Ook dit komt veel natuurlijker over wanneer je dicht bij jezelf blijft. Vergeet alleen niet een sausje te schenken over jouw ‘slechte’ eigenschappen: je bent misschien dan wel chaotisch, maar je weet door middel van lijstjes de chaos te allen tijde onder controle te houden.

“Wat onderscheidt jou van anderen?”

Deze vraag kan je verwachten aan het einde van jouw sollicitatiegesprek. Je hebt al veel verteld over jezelf, maar wat is de meest overtuigende reden dat jij de meest geschikte persoon bent voor de functie? Dit is de kans om een unieke eigenschap of bijzondere vaardigheid te benoemen en te vertellen waarom dit precies binnen het bedrijf past. Zo maak je een mooi en onvergetelijk einde aan het sollicitatiegesprek en neem je eventueel laatste twijfels weg.

Naast deze vragen zijn er natuurlijk een aantal dingen die je niet moet vergeten: wees enthousiast (maar zeker niet té), straal professionaliteit en ambitie uit, maar blijf vooral bij jezelf. Een sollicitatiegesprek is er ook voor jou om te kijken of je binnen het bedrijf past en er wil werken. Nog een laatste tip: bedenk zelf een aantal vragen die je aan de werkgever wil stellen. Zo laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en belangstelling hebt. De eerstvolgende sollicitatie ga je nu zeker rocken. Succes!

Op zoek naar een passende job? Check onze vacatures op: https://truelegends.nl/vacatures-overzicht/