Skip to main content

Je hebt je cv netjes uitgeprint en meegenomen. Je hebt voor de zekerheid ook nog even een kopie van jouw sollicitatiebrief in je tas gestopt. Evenals een flesje deodorant, pepermuntjes, een pen en parfum. Jouw sollicitatie outfit ligt al klaar, en je zorgt dat je er iets te vroeg bent, in geval dat het verkeer tegenzit. Je bent er helemaal klaar voor om die baan binnen te halen, en een verpletterende eerste indruk te maken!

 En daar heb je het helemaal mis! Nou ja niet helemaal. Die verpletterende indruk kun je nog steeds maken in jouw aanstaande sollicitatiegesprek, maar het is niet de eerste indruk die je maakt. Die maakte je namelijk al in een eerder telefoongesprek, of in het versturen van jouw sollicitatiebrief. Je maakte hem zelfs onbewust, door de manier waarop je jouw LinkedIn hebt vormgegeven, en de plaatjes die je deelt op Facebook en Instagram. En hoe zit het dan met het binnenhalen van die baan?

De baan is niet de buit

Je solliciteert natuurlijk, omdat je een baan wilt. Het is niet voor de lol dat je vroeg op staat, je beste beentje voorzet, en je uitgebreid onderzocht hoe je jouw persoonlijkheid het beste naar jouw nieuwe werkgever presenteert. Solliciteren is echter meer dan alleen maar een baan binnenhalen. Solliciteren is een indruk maken, en je netwerk vergroten. Ook als het je deze keer niet lukt om een baan te bemachtigen.

Een indrukwekkende indruk

Het allerbelangrijkste wat je maakt, is misschien wel een indruk. Een sollicitatieprocedure biedt je verschillende kansen om jezelf van je beste kant te laten zien, in de breedste zin. De beste kant van jouw online profiel, de beste kant van jouw sollicitatiebrief, de beste kant van jouw cv, en tot slot de beste kant van jouw gespreksvaardigheden. Je wil, ongeacht de baan, een blijvende indruk achterlaten. Het kan zomaar voorkomen dat je niet de baan binnenhaalt waar je op solliciteerde, maar dat je een blijvende indruk achterlaat die ervoor zorgt dat er in de toekomst aan je gedacht wordt bij een nieuwe vacature. Een baan die misschien zelfs beter past dan die ene waar je zojuist op solliciteerde!

Vergroot je vizier

Ga je solliciteren? Vergroot dan jouw vizier! Denk niet alleen aan die baan die je wilt bemachtigen, maar denk ook aan de (online) indruk die je achterlaat. Bedank de sollicitatiecommissie voor het fijne gesprek, en voeg ze toe op LinkedIn. Zo vergroot je jouw netwerk, en dat kan in de toekomst goed van pas komen. Dus doe je best voor die baan, maar onthoud: de baan is niet de belangrijkste buit!

<<< Terug naar het overzicht