Een nieuwe baan begint altijd met een proeftijd. Een periode waarin je moet laten zien uit wat voor hout je bent gesneden, en je de organisatie ervan wilt overtuigen dat het daadwerkelijk een goede keuze was om jou in dienst te nemen. Een periode waarin er van de een op de andere dag besloten kan worden dat er toch geen match is, en dat de arbeidsrelatie eindigt. Na, in de meeste gevallen, een maand word je ‘op het matje geroepen’ om het heugelijke nieuws te ontvangen dat je door je proeftijd heen bent, en de arbeidsrelatie officieel wordt voortgezet. Dat is althans hoe de meeste mensen ernaar kijken. Maar wie stelt wie nou echt op de proef?

Hoera, je mag blijven!

De meeste organisaties gaan ervan uit dat zij zich in een superior positie bevinden, waarin zij kunnen bepalen of de arbeidsrelatie wel of niet wordt voortgezet. Het behalen van de proefperiode en officiële voortzetting van het dienstverband wordt dan ook regelmatig vormgegeven in een soort mededeling vanuit de organisatie richting de medewerker: hoera, je mag blijven! Daarmee lijkt de behoefte aan een baan zwaarder te tellen als de behoefte aan een nieuwe medewerker. Maar wie heeft wie nu eigenlijk écht nodig?

Proeven

De proeftijd is niet enkel een periode waarin de medewerker op de proef gesteld wordt Ook de organisatie dient zichzelf van zijn beste kant te laten zien, zodat de potentieel nieuwe medewerker een gedegen besluit kan maken of de arbeidsrelatie een toekomst heeft. De medewerker moet als het ware genoeg kunnen proeven van de organisatie, de werksfeer, en de functie, om een besluit te maken over het vervolg.

Een dienstverband met wederzijds goedvinden

Daarom is het belangrijk dat je als organisatie bewust bent wat je de medewerker als proeverij voorschotelt in de eerste maand. Daarnaast is het verstandig om te checken of het gesmaakt heeft, en, als de medewerker bij de organisatie in de smaak valt, te vragen of dit wederzijds is. Als organisatie kun je goed gebruik maken van de indrukken van de (potentiële) nieuwe medewerker, ook als hij of zij besluit om niet definitief in dienst te treden. Vraag bijvoorbeeld naar: wat bevalt, valt op, en/of wat valt juist tegen? Bij True Legends starten we elk nieuw dienstverband met een meeloopdag waarin we niet alleen een lunch maar ook onze mensen, onze waarden, en onze werkwijze presenteren. Lees hier meer over in onze blog: ‘’Kies je eigen collega, een nieuwe HR trend?’’ Stel jouw proeftijd eens op de proef, en vraag je af: Wat presenteert jouw organisatie in de proefperiode? De nieuwe medewerker is immers niet de enige die op de proef gesteld wordt.