Skip to main content

We hebben er allemaal weleens mee te maken: stress. Stijve schouders, rusteloosheid, vermoeidheid, slaapproblemen, rugpijn, hoofdpijn, een versnelde hartslag, een vervelend gevoel in je buikā€¦ Er zijn drie verschillende soorten stress: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. Als stress langdurig aanhoudt, kan het niet alleen lichamelijke maar ook psychische klachten veroorzaken. In deze blog lees je hoe je in drie stappen kunt stoppen met stressen.

Stap 1: Bewustwording

De eerste stap om te stoppen met stressen is om jouw bewustzijn over stress te vergroten. Waaraan herken je dat jij gestresst bent, en hoe ga je met stress om? Er zijn twee manieren om met stress te dealen:

  • Probleemgericht
  • Emotiegericht

 

Mensen die probleemgericht met stress omgaan, willen de stress verminderen door de situatie op te lossen. Op korte termijn zullen zij sterk blijven, maar is de situatie niet snel opgelost? Dan is de kans groot dat deze mensen op lange termijn instorten door de langdurige gevolgen van stress. Mensen die emotiegericht met stress omgaan, onderzoeken waarom de betreffende situatie hen zo overstuur maakt. Op de korte termijn zal dit ten koste gaan van de productiviteit, maar op de lange termijn zullen deze mensen juist minder stress ervaren!

Stap 2: Bewegen

De tweede stap om te stoppen met stressen is om te bewegen. Als je al heel lang vanuit dezelfde hoek naar de situatie kijkt, zul je bijna nooit iets nieuws zien. Probeer uit te zoomen en het grotere plaatje te bekijken. Daar zou je zomaar de oplossing kunnen vinden! Beweging kan je daadwerkelijk helpen om de stress beter te hanteren. Maak een wandeling, doe een dansje of ren een rondje in jouw straat. Zo zorg je ervoor dat je jouw stressmoment omtovert naar een bewegingsmoment! Als je fysiek letterlijk vooruit gaat, kan dat je helpen om anders naar jouw situatie te kijken en de boel weer in beweging te brengen.

Stap 3: Bellen

De derde stap om te stoppen met stressen is bellen. Bellen naar iemand die jou kan helpen of in ieder geval naar jouw verhaal wil luisteren. Sparren over jouw situatie kan jouw stressgevoelens verminderen en het kan je ook nog eens nieuwe antwoorden opleveren! Soms komen die antwoorden niet eens van de ander. Het kan heel nuttig zijn om jezelf hardop te horen denken, en de kans is groot dat je op die manier jezelf van het antwoord voorziet. Tot slot geeft bellen je het gevoel dat je het zelf, maar niet alleen doet. En die emotionele steun kan jouw stressgevoelens verminderen.

Dus, zit jij in de stress? Onthoud dan: Bewustwording, bewegen en bellen!

 

Bron: https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/stress/item31839

<<< Terug naar het overzicht