Skip to main content

Een high five, gejuich, geproost, een schouderklopje… In tijden van thuiswerken kan het allemaal even niet. Heb je ontzettend hard gewerkt, is er niemand die het ziet! Dat is jammer, want succes is een stuk leuker wanneer je het kunt delen. Daarnaast kan het ook demotiverend werken om niet aangemoedigd te worden in jouw werkzaamheden. Hoe kun je op afstand jouw successen blijven vieren? We vroegen het COO  Maud Kleuskens. Lees in deze blog hoe zij, ook op afstand, succes viert! 

Erkenning is écht belangrijk

‘We geven sowieso te weinig complimenten.’ Aldus Maud. ‘Een compliment geven is voor de meeste mensen nog makkelijker dan er een ontvangen. We lijken het moeilijk vinden om succes te vieren, of we vieren enkel de grote successen. Dat is zonde want juist die kleine dingen doen ertoe. Denk aan zaken als: ‘wat fijn dat je ook voor mij een kop koffie hebt gehaald. Je hebt de deadline op tijd gehaald. Die meeting echt goed voorbereid. Een collega geholpen.’ Als je écht goed kijkt dan is er elke dag wel iets wat aangemoedigd kan worden,’ vervolgt ze. Die aanmoediging tijdens een (lange) werkdag is niet alleen ‘gezellig’. Het is nodig, en zou zomaar het verschil kunnen maken in de duur van een arbeidsrelatie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig aanmoediging en erkenning ontvangen in hun werk:

  • een hogere productiviteit hebben;
  • de betrokkenheid van hun collega’s versterken;
  • geneigd zijn om bij hun organisatie te blijven;
  • betere klanttevredenheidsscores binnen halen;
  • zich minder snel ziek melden. 

Positiviteit versus productiviteit

Maud: ‘Positiviteit begint echt met de leiders in de organisatie. Als die zich niet als een professional gedragen dan gaan de mensen die zij aansturen natuurlijk nooit volgen! We moeten echt het goede voorbeeld geven.’ Erkenning en waardering kan een werkplek werkelijk transformeren. Slechts een enkeling met een positieve houding kan de sfeer in de groep verbeteren. Studies laten zien dat teams, waarvan de leiders hun positieve emoties laten zien op het werk, beter presteren. Ze zijn over het algemeen vrolijker gestemd, halen meer waardering uit hun baan en verhogen daarmee de groepsprestatie. Negen van de tien mensen zegt dan ook productiever te werken wanneer ze omringd worden door positieve personen. 

Complimenten alleen met Corona?

Wie denkt dat complimenten alleen nodig zijn in tijden van Corona, heeft het mis. True Legends werkt, al voor Corona, bijvoorbeeld met kernwaarden kaarten. Maud vertelt er meer over: ‘We hebben 4 verschillende kaarten met complimenten die aansluiten bij onze kernwaarden. We gebruiken de kaarten om elkaar aan te moedigen. En dat is maar een enkel voorbeeld van wat we doen om in verbinding te blijven met onze mensen. Aanmoediging is, vooral in tijden zoals deze, echt belangrijk. Je ziet elkaar minder, je weet niet wat er onderling gezegd en gedaan wordt, want je bent er simpelweg niet bij. Je moet vertrouwen op je team en het team moet vertrouwen op jou. Af en toe een kaartje sturen kan enorm helpen. Het laat zien: we denken aan je, we zien je, en we juichen je toe! Al is het van een afstandje. Even quality time met Corona. Het kan écht! Maar je moet er wel in investeren. Wacht niet op groot succes, maar vier in deze tijd juist de kleine successen en stappen die je samen zet.’    

Bron: How full is your bucket, Tom Rath and Donald O. Clifton, Ph.D – Gallup 

<<< Terug naar het overzicht