fbpx

Thuiswerken: top tijd of huisarrest?

By 17 maart 2020 mei 27th, 2020 Sollicitatieblog

De nieuwe corona maatregelen zijn bekend. Niet alleen Brabant blijf binnen, ook de rest van Nederland wordt geadviseerd om thuis te werken. Voor een dagje of twee/drie misschien best leuk, maar voor drie weken… Dat voelt al snel als huisarrest! Het vergt een hoop discipline, doorzettingsvermogen en creativiteit om productief  en gefocust te zijn en te blijven. Hoe maak je van jouw thuiswerk tijd een top tijd? Lees in deze blog drie tips!

  1. Maak gebruik van jouw biologische wekker

Als je in de ochtend geen belangrijke telefonische vergaderingen of deadlines hebt staan, is deze thuiswerk tijd de perfecte tijd om je biologische klok te gebruiken! Hoe laat word je wakker als je geen wekker zet? Hoe productief ben je als je jouw dag helemaal zelf mag inrichten? Misschien begin je om 7 uur ‘s ochtends en stop je om half 4 in de middag. Wellicht begin je pas om 10 uur en stop je om half 7. Neem je elk uur een pauze van 5 minuten of werk je juist aan een stuk door… Nu is de tijd om het uit te proberen! Kijk of je met jouw team afspraken kunt maken over flexibele werktijden en ontdek hoe productief je bent als je jouw eigen ritme volgt. En wie weet kan je daar straks, na deze corona crisis, nog je voordelen mee doen.

2. Creëer een kantoor

Het lijkt misschien verleidelijk om lekker met het laptopje op schoot op de bank of op bed te gaan hangen, maar op lange termijn ga je daar zeker spijt van krijgen. Echt arbo-verantwoord is dat namelijk niet. Daarnaast kan het lastig zijn om werk met privé te combineren als alles op dezelfde plek plaatsvindt. Creëer daarom jouw eigen kantoor. Maak een fijn plekje aan de keukentafel of aan een bureau. Ruim alle afleiding op en kijk of het lukt om een verantwoorde werkplek te creëren. Een met een fijne stoel waar je met je voeten op de grond kunt, je een monitor hebt zodat je geen nekklachten krijgt en waar jouw armen in een hoek van 90 graden op je bureau leunen. Kleine moeite, groot plezier!

3. Pak je pauzes

Laatste tip: pak je pauzes. Het kan verleidelijk zijn om heel lang achter je computer te blijven hangen om nog even dat ene ding af te maken. Maar op lange termijn is dat niet goed voor je productiviteit. Neem daarom regelmatig een pauze. Maak een wandeling met de lunch (uiteraard op gepaste afstand van andere mensen), strek af en toe je benen (dat valt goed te combineren met het huishouden, even een wasje doen tussendoor kan best!) en stop op tijd met werken. Maak niet meer uren dan dat nodig is en zorg dat je voldoende beweegt en water drinkt. Dus: maak gebruik van jouw biologische wekker, creëer jouw eigen kantoor aan huis en pak voldoende pauzes om ervoor te zorgen dat jouw thuiswerk-tijd een toptijd wordt!

Deze blog is geschreven door Marthe