Skip to main content

Coderen vraagt om concentratie. Als je geconcentreerd bent, komt de code als vanzelf. Je productiviteit is hoog, en aan het eind van de dag heb je een resultaat waar je trots op kunt zijn. Focus is fijn, maar niet vanzelfsprekend. Als je even vastloopt, kan je volledig verdwalen in Google, Quora, Reddit en StackOverflow. Hoe zorg je ervoor dat je jouw focus vindt en behoudt? In deze blog geven we je een aantal tips. 

Werk in blokken

Het is nu eenmaal niet mogelijk om 24/7 in de flow te zijn. Was het maar waar, dat zou het leven makkelijker maken! Om je productiviteit toch hoog te houden, raden wij het werken in blokken aan. Reserveer een tijdsblok in jouw agenda om te coderen, en zorg ervoor dat je tussentijds voldoende pauzes neemt. Ga een blokje om, zet een goeie kop koffie, of doe iets anders om even te ontspannen. Als je maar achter je scherm vandaan komt. Dan zie je vanzelf dat het daarna een stuk makkelijker is om je te concentreren.

Kleine stapjes

We snappen dat je tijdens het werken één oog op het eindresultaat wilt houden. Het helpt echter niet om dat simpelweg op je to-dolijst te zetten. Een code is niet in een dag gebouwd. Deel jouw to-do lijst daarom op in kleine stapjes. Zo voel je niet alleen de vreugde van het tussentijds afvinken, maar ook de rust om het stap voor stap te doen.

Verzamel je vragen

We weten dat het verleidelijk is om bij elke vraag te googlen naar het antwoord, maar doe het niet! Voordat je het weet, ben je urenlang de map aan het exploreren, terwijl je de originele missie vergeten bent. Verzamel daarom jouw vragen, en plan vaste blokken in jouw agenda om antwoorden op het internet te verzamelen. Zo voorkom je dat je aan het eind van de dag geen code kraakte, en verzeker je jezelf ervan dat je enkel de vragen stelt die belangrijk zijn om de volgende kleine stap te zetten.

Bron: https://betterprogramming.pub/10-ways-to-improve-your-focus-as-a-programmer-when-youre-distracted-a3c26443a72

<<< Terug naar het overzicht