Skip to main content

Je begint aan je laatste sprint. Zul je op tijd je doel behalen? Je komt van ver. Je overwon verschillende soorten hindernissen en uitdagingen. Je liet je niet van je stuk brengen door de chaos om je heen. De eindstreep is al in zicht. Maar net voor je je laatste stap kunt zetten, val je om. Je kijkt om je heen: is er iemand die je kan helpen?

Een kleine quiz

Waar denk je aan als je het bovenstaande scenario leest? Optie A: een triatlon, Optie B: een deadline op het werk, Optie C: een computerspelletje. Het goede antwoord? Optie D: alles is goed. Het bovenstaande scenario zou zowel een deadline als een triatlon of een computerspelletje kunnen zijn. Wie denkt dat je werken alleen op de werkvloer leert, heeft het mis. Je kunt ze namelijk ook online leren! Niet enkel in een daarvoor bestemd webinar, maar bijvoorbeeld in een game. Als we de situatie platslaan gaat het simpelweg om iemand die een doel probeert te behalen en net voor de eindstreep omvalt. En dat scenario kom je overal tegen. Of het nu op de werkvloer, de sportschool of de online wereld is. Sterker nog: in een game ben je misschien wel gemotiveerder om elkaar te helpen als op de werkvloer. Zonder jouw medespelers kun je namelijk de eindstreep niet halen.

Beter werken door te gamen

Op de werkvloer knijp je misschien weleens een oogje toe als je je collega ziet worstelen met een deadline of een project. In een game doe je het tegenovergestelde: je checkt non-stop hoe je teamgenoten eraan toe zijn omdat je weet dat je zonder hen de eindstreep niet haalt. Je dekt hun rug als ze een lastige oversteek maken, je verbindt hun wonden als ze door de vijand zijn neergeknald en terwijl jullie je over het terrein verplaatsen schreeuw je ze behulpzaam toe of ze het beste naar links of naar rechts kunnen gaan. En het belangrijkste: je weet dat ze voor jou hetzelfde doen. Geen finish zonder je teamgenootjes.

Slagen doe je samen

Wat kunnen we leren van deze co-op skills uit de gamewereld? Alleen ga je sneller, samen kom je verder. En slagen doe je samen. Kijk eens wat vaker om je heen. Check bij je collega’s of ze lekker aan het werk zijn of misschien jouw hulp kunnen gebruiken? Vraag om hulp als je vastloopt en nodig jouw collega’s uit om hetzelfde te doen. Zo oefen je samen je co-op games op de werkvloer. En wil je het eens vanuit een andere hoek bekijken? Speel dan samen eens Call Of Duty of een leuke co-op game op de Nintendo Switch. Je zult zien dat je er zowel privé als professioneel profijt van hebt!

<<< Terug naar het overzicht