Skip to main content

Het gros van de games heeft een missie, een roeping, of in de officiële termen: een call for adventure. Versla de eindbaas, dood de vijand, haal de deadline, win de race, and so on. Met uitzondering van spellen als de sims – alhoewel daar wellicht de missie is: plant voort –  zit er aan de meeste spellen een duidelijk doel verbonden. Een doel wat je niet behaalt als je niet goed luistert. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Wie doet wat

Of je nu alleen, tegen de computer, of in een team speelt: het is belangrijk om te weten wie wat doet en wat je te doen staat. Moet je de draak verslaan of is het de bedoeling dat je hem temt en leert hoe je erop kunt vliegen? Moet je de race winnen of is er een alternatief plan waarbij jij op zoek gaat naar de schat? Moet je de tegenstander frontaal aanvallen of is er ruimte om de jungle in te trekken en daar punten te scoren en monsters te verslaan? (League Of Legend spelers, I am talking to you!)

Luister en leer

Om jouw doelen te behalen, dien je te luisteren naar de briefing. De instructies die je krijgt aan het begin van het spel, of de strategie die je bespreekt met jouw teamgenoten. Als je niet luistert, weet je niet wat er te doen is, met potentieel catastrofale gevolgen. Je kunt verliezen, je punten kwijtraken en weer helemaal terug naar start gaan om opnieuw te beginnen. Gamers weten dat je niet enkel moet luisteren naar de briefing in het begin. Je moet ook je oren openhouden voor de bijsturing tijdens het spel. Het komt maar al te regelmatig voor dat dingen anders gaan dan gepland. In dat geval is het tijd voor afstemming met het team en een nieuwe strategie!

Ik ga naar het werk en ik neem mee…

Die luistervaardigheden komen goed van pas op de werkvloer. Ook daar is het belangrijk dat je luistert naar de missie die er op jouw bordje ligt. Het maakt eigenlijk niet uit of het gaat om het behalen van KPI’s, of het voorbereiden of geven van een presentatie: leren luisteren is belangrijk. Met getrainde luistervaardigheden kun je je beter afstemmen op het doel, jouw collega’s en de middelen om dat doel te bereiken. Hoe fijn dat je deze skill, zonder dat je het doorhebt, traint tijdens het gamen. Dus de volgende keer dat je een avond met jouw spelcomputer plant, kun je iedereen laten weten dat je jouw luistervaardigheden traint. Of dat nu tijdens Call Of Duty, Overcooked, God of War of Mario kart is… Game On!

<<< Terug naar het overzicht