Skip to main content

Concentratie gaat niet altijd van een leien dakje. De ene dag is het 5 uur voordat je er erg in hebt, de andere dag betrap je jezelf op de een na de andere afleiding. Waarom is het toch zo lastig om in een fijne flow te komen? Hoe kan het dat je in een game gemakkelijk in de flow komt, maar bij de berg werk op jouw bureau de focus niet kunt vinden? Lees het in deze blog!

Vliegende tijd

Time flies when you’re having fun. Daar weten de meeste gamers alles van. ‘Nog snel even een potje’ mondt al snel uit tot een sessie van anderhalf uur, en dat terwijl je het gevoel hebt dat je pas net begonnen bent. Deze opperste vorm van concentratie wordt ook wel flow genoemd. In een staat van flow kun je je gemakkelijk focussen op de taak waar je mee bezig bent en voelt het alsof de wereld om je heen even helemaal stil staat. Aandacht kun je ook zien als het selectiemechanisme voor binnenkomende informatie. En er zijn bepaalde zaken die je kunnen helpen om jouw aandacht te vergroten.

Muziek zorgt voor concentratie

Je hebt het waarschijnlijk niet eens door, maar de meeste games werken met een speciale achtergrondmuziek die speciaal gemaakt is om in een optimale flow te komen. Low-fi beats en Binaural beats zijn voorbeelden van concentratie muziek die je helpt om in de flow te komen. De meeste games spelen dit soort achtergrondgeluiden om ervoor te zorgen dat jij jouw aandacht bij het spel houdt. Zo train je jezelf als het ware om langdurig aan een taak te werken. Als je dit vaak genoeg traint zal jouw spanningsboog oprekken en wordt het gemakkelijker om je langdurig op een ding te focussen.

Zo hou je de aandacht vast

Je kunt jouw spanningsboog natuurlijk ook oprekken terwijl je aan het werk bent. Zet een concentratie muziekje op jouw speakers of koptelefoon en je zult zien dat je je beter kunt concentreren! Vind een playlist die jij fijn vindt en voeg hem toe aan jouw favoriete nummers. Zo zorg je ervoor dat je, ook op het werk, de aandacht vasthoudt. Heb jij nog een geweldige concentratie tip? Laat het ons weten!

 

Meer blogs lezen in deze serie? Bekijk de andere blogs:

Train je strategische skills in een game

Train je stressbestendigheid in een game

Train je luistervaardigheid in een game

 

Bronnen:

<<< Terug naar het overzicht