Skip to main content

Je bent waarschijnlijk strategischer dan je denkt. Zelfs als strategisch denken niet meteen in je opkomt als je jezelf moet voorstellen in een elevator pitch. Maak je een plan hoe dat je, ondanks de nare weersomstandigheden, van A naar B komt? Schuif je in je agenda om ervoor te zorgen dat je die belangrijke vergadering niet mist, maar dat je wel je deadlines haalt? Verzet je een afspraak omdat je moet invallen voor een zieke collega? Allemaal strategie!

Game on

Het is misschien al de zesde keer dat we het level herstarten. Mijn broertje en ik, de Nintendo Switch en Overcooked 2. Zij aan zij bereiden we verschillende gerechten in onze digitale keuken. We voeren de hongerige monsters die, als ze niet op tijd hun eten krijgen, ons kasteel kapot maken. Groenten snijden, vlees bereiden en de juiste mix in de juiste ovenschaal leggen. Serveren op een bordje en niet op een schaal. Aan het juiste monster, want anders gaan er punten af. Niet te lang in de oven, want dan vliegt de boel in de fik. Ondertussen moet er iemand de deur barricaderen met spijkers en hout, want als het monster binnenkomt dan gaan er nóg meer punten af. En alsof dat niet genoeg is, moet er ook nog tussentijds worden afgewassen. Anders kan er überhaupt niets geserveerd worden. Het is een flinke taak. Een taak die ons maar niet lijkt te lukken.

Agile werken in een game

In de gemiddelde videogame worden jouw strategische vaardigheden behoorlijk op de proef gesteld. Zo ook in Overcooked. Na iedere ronde evalueren we: Wat ging er mis? Wat kan er beter? En wat gaan we de volgende ronde anders doen? De taken worden opnieuw verdeeld. Dit keer werken we met een Chef en een sous-chef. Een iemand bewaart het overzicht en roept de opdrachten uit, terwijl de ander ze braaf opvolgt. Na een achtste poging besluiten we Agile te werken: een iemand snijdt, een ander doet de afwas, barricadeert de deur en serveert de gerechten uit. Als het weer niet lukt, nemen we een korte pauze. We willen uiteraard niet dat de ronde mislukt doordat we door de frustratie van het verliezen niet ons beste beentje voorzetten.

Leren en evalueren

Na een twaalfde poging lukt het eindelijk! De monsters zijn verslagen en het kasteel is nog heel. We doen een vreugdedansje, vieren onze overwinning en blikken nogmaals terug. Waarom is het dit keer wél gelukt? Wat werkte het goed om rustig te blijven! Wat was ieders individuele bijdrage? We sluiten af met een strategische samenvatting en stoppen op ons hoogtepunt. We onthouden wat we de volgende keer weer zo doen én waar we in het vervolg mee moeten stoppen. We leerden niet enkel 3 verschillende ovengerechten. We leerden ook hoe je een strategie maakt en hoe je hem bijstuurt als dat nodig is. Na de spelletjesavond maken we samen Chap Choi. We verdelen opnieuw de taken en wijzen een chef en een sou-chef aan. En dat allemaal dankzij een simpel spelletje!

 

Bron: https://www.digit.in/features/gaming/10-skills-you-can-learn-from-games-31167.html

<<< Terug naar het overzicht