Skip to main content

Chris is de Chief Financial Officer van True Legends. Hij woont samen met zijn vrouw en twee kinderen Lucas en Vince. Ook zij zijn sinds de Corona uitbraak samen in quarantaine. In deze blog lees je hoe hij zijn thuiswerkdagen inricht en welke uitdagingen er op een gemiddelde thuiswerkdag op hem afkomen.

Kan je in jouw functie thuiswerken?

‘Ik kan goed thuiswerken in mijn functie. Dat deed ik voor de Coronatijd ook al om de week op donderdag. Thuiswerken kan heel fijn zijn! Contact houden met collega’s is voor mij geen probleem. Op kantoor word je wel eens gestoord met korte vragen waardoor mijn werk soms wat vertraging oploopt. Thuis is het rustig, totdat de kinderen uit school komen althans…’’

Hoe ziet jouw thuiswerkplek eruit?

‘Ik zit momenteel in de slaapkamer. Ik bevind me aan een klein schoolbureautje, een souvenir van de oude school van Lucas. Als ik naar buiten kijk zie ik een mooi plantsoen. Het is zonnig en het begint langzaam lente te worden. De deur is dicht. Zo word ik niet afgeleid door vrouw en kinderen die beneden zitten. Gelukkig heb ik twee beeldschermen, dat is in mijn functie wel erg handig. Normaal werk ik thuis aan de eettafel, maar in deze situatie is dit meer een geïmproviseerde werkplek.

In de eerste week van de lockdown werkten mijn vrouw en ik samen aan de eettafel, terwijl de kinderen zichzelf bezig hielden in de woonkamer. Vanaf de tweede week besloten we om de werkdagen te verdelen in dagdelen. Van 9 tot 2 zit ik boven in alle rust te werken. Van 2 tot 7 werkt mijn vrouw boven. Als we beneden zijn werken we ook, maar hebben we ook de zorg om de kinderen te helpen bij het schoolwerk of ze af en toe mee naar buiten te nemen. De jongste zit nog in de kleuterklas en de oudste in groep 6. Mijn oudste zoon is redelijk zelfstandig met boeken en uitleg aan de slag. Maar wij moeten er stiekem alsnog wel bovenop zitten om te checken of hij wel echt aan het werk is. Onze jongste zoon leert spelenderwijs en wil bijvoorbeeld deze week leren hoe je koekjes kunt bakken. De juffrouw stuurt elke dag filmpjes, dat is heel fijn. Ze leest een verhaal voor, of geeft een leuke opdracht.’

Waar loop je zoal tegenaan op jouw thuiswerk dag?

‘Op dit moment is het eigenlijk drukker dan voorheen. Dat komt mede door de huidige economische situatie. Ik denk dat alle bedrijven momenteel op financieel gebied een vinger aan de pols moeten houden. Gelukkig zijn er allerlei steunfondsen, daar moet ik als CFO van op de hoogte zijn én op inspelen. Er zijn op dit moment veel zaken die gebeuren naast de gewone workload. Ik hoop dat de Corona situatie zo snel mogelijk afgelopen is, maar ben bang dat het nog wel een tijdje duurt. Een vriend van me zei laatst: ‘We moeten er maar aan gaan wennen.’ Ik hoop van niet. Thuiswerken in combinatie met kinderen die ook thuis zijn is een grote uitdaging. Ik hoop dat de scholen binnenkort weer open gaan, en dat ik weer gewoon op kantoor kan zitten. Daar kan je je beter concentreren en is overleg met collega’s toch net wat makkelijker. ’

Hoe ga daarmee ermee om?

‘Het was in het begin niet anders dan de situatie te accepteren. We kunnen er simpelweg niet omheen. Ik voel dagelijks de neiging om naar kantoor te gaan. Maar ik ben al een tijdje flink aan het hoesten, dus het is om die reden dan ook beter dat ik thuis blijf. Daarnaast moet ik natuurlijk mijn vrouw aflossen in verband met de kinderen. De jongens willen we zoveel mogelijk vrijheid geven, maar ook dat is lastig. Ze mogen wel naar buiten, maar niet te dichtbij andere kinderen spelen. Leg dat maar eens uit! Er zijn veel regels om rekening mee te houden. Anderzijds is het heel gezellig samen. Je bent 24/7 als gezin bij elkaar, dat heeft ook wel iets moois in deze bijzondere en moeilijke tijden.’

Kan je een tip geven voor iedereen die nu thuis werkt?

‘Ventileer je frustraties! Zelf kan ik mijn frustraties fijn ventileren met mijn vrouw. Samen maken we er het beste van. We evalueren regelmatig hoe we het nóg beter kunnen doen. We werken als het ware scrum en agile, maar dan thuis! Evalueer dus hoe het gaat, persoonlijk én professioneel. Over zaken als werk- en taakverdeling, maar ook over gezondheid en werkhouding. Zo zorg je dat je geen fysieke en/of mentale klachten krijgt. En last but not least: ga waar mogelijk even naar buiten. Een frisse neus doet wonderen!’

<<< Terug naar het overzicht