Skip to main content

In mijn vorige blog “Tips voor een outdoor office” schreef ik over wat je nodig hebt om überhaupt een outdoor office op te zetten. Hierbij heb ik het niet gehad over wat te doen wanneer je opeens enorm zin in een verse bak koffie van het strandtentje verderop hebt. Of het beschermen van jouw internetverkeer. Het fysiek veilig houden van je laptop kan alleen door hem nooit buiten handbereik te laten, vooral op een drukke, openbare plek. Combineer verder zoveel mogelijk beveiligingsmethodes.

Zet je laptop op slot!

Van je fiets weet je al je hele fietsende leven dat je die op slot moet zetten en het liefst nog vast aan het fietsenrek zelf. En zelfs dat is geen garantie tegen diefstal. Maar wist je dat sommige laptops ook aan een soort kettingslot gelegd kunnen worden? Net als met fietssloten, vertraagt het slot een dief alleen, dus neem je laptop liever altijd met je mee. Moet je echt je laptop even laten staan, zorg dan in ieder geval dat je systeem gelockt is zodat er een wachtwoord ingevoerd moet worden om de laptop in te komen.  Als je laptop aan een zogenaamd kensington slot kan, dan is het zeker de moeite waard om het slot  aan te schaffen. Je laptop heeft dan een “gat” waar het slot op past. Aan het slot zit een kabel met een lus zodat je je laptop via het slot ergens aan vast kunt maken

VPN of mobiel internet

Zit je ergens op een terras te werken, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van publiek internet. Dit is een type verbinding waar sommige werkgevers niet vrolijk van worden. Daarom maken sommige werkgevers gebruik van de mogelijkheid om verbinding met een publiek netwerk te blokkeren. En terecht, want een hacker kan via een dergelijke verbinding makkelijker toegang krijgen tot jouw laptop en dataverkeer zonder dat jij het door hebt. Wellicht heeft je werkgever je laptop al voorzien van VPN. Het kan zelfs zijn dat je online apps zoals outlook, niet werken tenzij je op kantoor zit of de VPN verbinding aan zet. Je raadt het vast al: om je laptop te beveiligen terwijl jij er op werkt én van een koffie op het terras geniet, zet je VPN aan. Hoe dit moet, kun je het beste bij je werkgever navragen of op internet opzoeken (wel voordat je naar het terras gaat!). Heb je geen VPN en werk je op je eigen laptop? Er zijn gratis VPN software pakketten waar je gebruik van kunt maken, maar ook gerenommeerde betaalde VPN pakketten. Als jouw internetbundel het toelaat, kun je de veiligheid nog ietsjes verbeteren door een mobiele hotspot op je telefoon in te stellen met een sterk wachtwoord en het gebruik tot 1 verbinding te beperken.

Ga verzekerd op pad!

Huh? Ik ga maar een paar uurtjes weg hoor! Ja, maar als er dan iets gebeurt met je laptop, dan ben je wel de sjaak. Heb je een inboedelverzekering, dan is het misschien mogelijk om deze uit te breiden met een buitenshuisverzekering en/of dure apparatuur extra mee te verzekeren voor diefstal, verlies en/of schade door eigen schuld. Andere opties zijn het uitbreiden van je autoverzekering voor diefstal van dure apparatuur (als je je laptop in de auto bewaard). Ten slotte is er nog de (doorlopende) reisverzekering. Dit laatste klinkt misschien gek, maar een reisverzekering is geldig elke keer dat jij de deur uit gaat naar je vaste stek op het terras bij het strand. Ik heb zelf mijn verzekeraar gebeld voor advies en mijn inboedelverzekering uit laten breiden met buitenshuisdekking vanwege het feit dat ik standaard de deur uitga met minimaal 2500 euro aan apparatuur. Zorg in ieder geval dat je weet waar je wel of niet voor gedekt bent zodat je je daar op aan kunt passen.

<<< Terug naar het overzicht