Skip to main content

Als we praten over slaap dan praten we meestal over goed of slecht. Je hebt lekker ofwel niet lekker geslapen. Teveel of te weinig uren. En je voelt je wel of juist niet bijgetankt. Slaap heeft een grote invloed op jouw productiviteit. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is meer slapen niet altijd de oplossing tot meer productiviteit. Slimmer slapen is dat daarentegen wel. Hoe dat werkt? Dat lees je in deze blog.

Biologische klok

Ieder mens heeft een biologische klok, oftewel een systeem dat jou aanzet in de ochtend en uitzet in de avond. Deze biologische klok noemen we ook wel de nucleus suprachiasmaticus. Dit bevindt zich in jouw brein en bevat de biologische klok verantwoordelijk voor het dagelijkse slaap/waak-ritme, maar ook de dag/nachtritmes in veel hormonen en het energiemetabolisme. In de ochtend maakt de nucleus suprachiasmaticus je wakker met een dosis cortisol, beter bekend als het stresshormoon, waardoor je de energie hebt om op te staan. In de avond geeft datzelfde stukje brein jou een dosis melatonine, zodat jouw lichaam weet dat het tijd is om naar bed te gaan.

Chronotype

Iedere biologische klok werkt anders. Er zijn 4 verschillende chronotypen die we kunnen onderscheiden. Een chronotype is een gedrags manifestatie van jouw biologische klok. Wellicht heb je zelf ooit al geconcludeerd dat je een ochtend of juist een avondmens bent. Zo simpel is het echter niet. In de onderstaande afbeelding kun je de verschillende chronotypen bekijken en lezen wat ieder chronotype kenmerkt.

Slaap slimmer

Zoals je ziet heeft ieder chronotype een perfecte tijd om op te staan, naar bed te gaan, en productief te zijn. Voor sommige chronotypen zal het helpen om juist later in plaats van eerder te slapen, en eerder in plaats van later op te staan. Door rekening te houden met jouw chronotype kun je jouw dag beter indelen. Zo kun je de moeilijkste taken plannen voor jouw productiefste uren, en bijvoorbeeld een frisse wandeling inplannen op de tijden dat jouw productiviteit even ver te zoeken is. Nieuwsgierig naar jouw chronotype? Doe dan deze quiz.

<<< Terug naar het overzicht