Skip to main content

Het is je vast weleens overkomen. Je zit lekker in je favoriete sweatpants een serie te bingen op je vrije dag, maar opeens hoor je een notificatie binnenkomen op je telefoon. Het is je collega, die vandaag gewoon op kantoor is. Een kort appje of jullie even snel kunnen bellen over een klein vraagje. Vol ergernis slaak je een zucht, leg je je telefoon aan de kant en doe je een poging je serie te vervolgen. Maar zonder succes. In gedachten ben je opeens op kantoor. Je vraagt je af waar die korte vraag over gaat, of je gisteren die belangrijke mail nu wel of niet de deur uit deed en hoeveel tijd je morgen hebt om ad-hoczaken op te pakken. Voordat je er erg in hebt, hang je toch weer aan de telefoon. Daar gaat je vrije middag! Hoe kun je ervoor zorgen dat vrije dagen ook écht vrij blijven? Je leest het in deze blog.

Niet storen a.u.b.

Je collega storen op een vrije dag. We hebben ons er allemaal weleens schuldig aan gemaakt, en niet eens altijd bewust. Misschien heb je een thuiswerkdag en weet je niet dat jouw collega vandaag vrij is. Maar zeg nou zelf: er is niets zo vervelend als een werk telefoontje op een vrije dag. Sterker nog: het is niet alleen vervelend, maar ook schadelijk. Vrije dagen zijn belangrijk om je mentale en fysieke batterij op te laden door ontspanning, leuke dingen te doen met geliefden en natuurlijk om je te ontfermen over het huishouden. De papieren agenda lijkt wellicht leeg, maar wordt in de praktijk al snel gevuld met zaken om werk en privé in balans te houden. Precies daarom is het zo belangrijk dat je daar daadwerkelijk de tijd voor krijgt. Een onschuldig berichtje kan er al snel voor zorgen dat je in gedachten de rest van de middag op kantoor bent. Het opent namelijk het ‘werk-tabblad’ in jouw gedachten, wat vaak niet meteen dicht gaat na het stellen van die ene vraag. Daar had je toch geen vrije dag voor opgenomen?

Grenzen zijn gezond

In de tijd van thuiswerken is het niet altijd duidelijk voor collega’s wie wanneer werkt. Daarom is het belangrijk om hier helder over te communiceren. Heb je een vrije dag gepland? Laat het jouw collega’s dan op tijd weten. Zo stel je hen in de gelegenheid om vragen voor of juist na jouw dagje vrij te stellen. En krijg je dan alsnog een berichtje op jouw day off? Voel je dan niet verplicht om te reageren, je bent immers vrij! Laat je collega’s bij terugkomst op kantoor weten dat je op jouw vrije dagen niet gestoord wilt worden en herinner hen hier waar nodig aan.

Goed voorbeeld doet volgen

Zoals altijd: goed voorbeeld doet volgen. Het respecteren van vrije dagen gaat niet alleen maar over jouw eigen agenda, maar ook over die van jouw collega’s. Zorg er daarom voor dat je hen niet stoort op hun vrije dagen. Check bijvoorbeeld aan het begin van de week of iedereen die je nodig hebt voor de afronding van jouw project die week daadwerkelijk beschikbaar is en maak een planning die niet alleen in jouw agenda, maar ook in de agenda van jouw collega’s past. Vrije dagen zijn voor vrijheid!

<<< Terug naar het overzicht