Skip to main content

Java is naast een prachtig eiland in Indonesië ook sinds 1995 een van de bekendste programmeertalen. Met deze taal, die je voor meerdere platforms kan gebruiken, maak je allerlei soorten software: van pdf-readers tot online games. In deze blog vertellen wij je alles over deze programmeertaal en wat je er vandaag de dag mee kan!

Wat is Java?

Java is een taal die te gebruiken is voor meerdere computersystemen, waaronder Windows. Java werkt namelijk met het ‘write once, run anywhere’ (WORA) principe. Dit zorgt ervoor dat je de code slechts eenmaal hoeft te schrijven, waarna deze zich vanzelf aanpast op basis van het operating system waar je de code implementeert. Hoe dit precies werkt?

De omgeving waarin je Java bytecode produceert heet de Java Virtual Machine (JVM). Deze is van nature al platformonafhankelijk. Hiermee zet je Java-code gemakkelijk om naar Java-bytecode. Dit type Java code is in staat om op verschillende platformen en hardware te functioneren. Java heeft hierdoor een flink voordeel op een taal als C++, die wel platform specifiek is.

De code

Iedere programmeertaal heeft zijn eigen structuur. Java code werkt met classes, waarvan er eentje public is en de rest is private. Hieronder vind je een voorbeeld van een opzet van zo’n class.

Een class bestaat uit methods, deze bevatten instructies. In het geval hierboven vind je de instructies tussen de accolades – } – binnen deze class. Hiermee zou de taal voor een beginner vergelijkbaar kunnen zijn met Python of C. Uiteraard weet de expert de talen meteen te onderscheiden.

Het mooie aan Java is dat het tijdens het schrijven van je code bezig is met het controleren van de integriteit van de objecten binnen je code. Hierdoor kom je geen errors tegen in je code en voorkom je dat je code niet meer werkt als er externe data verdwijnt.

 

Waarvoor wordt Java nu gebruikt?

Inmiddels is Java best een oude code, en staat hij in het rijtje naast moderne programmeertalen zoals Go, Python en Ruby. Gelukkig zit Java nog altijd in de doorontwikkeling en kan hij makkelijk meelopen met de hippere talen. Een baan als Java developer is dus nog altijd een heel goed idee!

In de tijd dat Java in de kinderschoenen stond was het bedoeld voor huishoudelijke apparaten, zoals televisies en koelkasten. Toen het internet een enorme opmars maakte, zagen de bedenkers hun kans schoon en Java werd omgezet tot een programmeertaal voor webomgevingen. Vandaag de dag wordt Java vooral gebruikt voor het ontwikkelen van webapplicaties, maar ook voor apps en videogames. Zelfs gigant Google gebruikt voor veel van haar apps Java code. We noemen nu een aantal voorbeelden.

Ten eerste wordt Java gebruikt in veel van de grootste websites van dit moment. Om maar een paar te noemen: Amazon, Facebook, LinkedIn en zelfs Bol.com draaien op Java. Ook de succesvolle game Minecraft is gemaakt met Java code. Android games draaien zelfs enkel op Java, omdat Java de Dalvik Virtual Machine support, die veel gebruikt wordt voor het Android platform.

Heb je wel eens gehoord van ThinkFree? Een kantoorsuite pakket met onder andere een tekstverwerker, presentatiesoftware, spreadsheetsoftware en pdf-editor? Ook deze draait op Java.

Een aantal bekende voorbeelden van mobiele apps die op Java draaien zijn: Spotify, Netflix, Tinder, QRReader, Google Earth, en Uber.

 

Waarom toch dat kopje?

De laatste vraag die misschien nog in je hoofd zit is nu: waarom een logo van een kopje koffie? Dat is eigenlijk een heel leuk simpel feitje: de programmeurs die het bedacht hebben dronken zó veel koffie, dat ze het een uitermate geschikt logo vonden voor de taal.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij True Legends? Na je studie kan je meteen aan de slag met Java tijdens ons Java traineeship in februari 2022 in Amsterdam. Bekijk de vacature voor meer informatie: https://truelegends.nl/vacatures/traineeship-java-2/

 

Bronnen:

https://master-it.nl/blog/wat-is-java-en-hoe-werkt-het/

https://www.tottadatalab.nl/2019/02/13/programmeertaal-java/

<<< Terug naar het overzicht