Skip to main content

Als je denkt dat je een zwaar leven hebt, omdat je dankzij Corona en code rood of oranje niet op vakantie kunt: think again. Op dit moment zijn er ontzettend veel expats aan het werk die opeens niet meer naar huis kunnen of mogen. Op het nieuws lezen ze hoe het eraan toe gaat in hun vaderland en via Facetime of Zoom zien ze op afstand hoe hun familie en vrienden het er vanaf brengen. Ik vertel je uit ervaring: leuk is anders. 

Reisverbod maakt veel kapot

Terug naar het vaderland kan voor de expat een duur grapje zijn. De boot, de trein, het vliegtuig of de auto… Het vraagt om een flinke tijd en geld investering. Maar wat als je wel geld hebt, maar niet mag gaan? Expat zijn in tijden van Corona is dubbel zo ingewikkeld. Ik miste door het reisverbod deze Corona zomer het afscheid nemen en de uitvaart van mijn oma én de diploma-uitreiking van mijn broertje. Ik zat vast in Engeland. Het maakte niet uit met hoeveel bossen tulpen mijn vriend thuis kwam. Komijnekaas, Old Amsterdam, tulpen of stroopwafels… Niets hielp tegen de heimwee. En als ik dan toch even kon videochatten met mijn zus werd de heimwee alleen maar groter. Ik overwoog nog net niet om in een roeiboot naar mijn vaderland te varen.

Gedeelde smart is halve smart

Heimwee wordt vaak geassocieerd met kinderen die een nachtje van huis slapen. Maar als expat loop je er, ook in je volwassen leven, tegenaan. Als de heimwee lang genoeg duurt, is deze zichtbaar op de werkvloer. Mijn collega’s merkten dat ik niet lekker in mijn vel zat. Gelukkig waren ze vol begrip voor mijn situatie. Mijn leidinggevende sprak het uit in de wekelijkse vergadering, en kwam met het idee elke vrijdagmiddag via Skype een “happy hour” te houden. Favoriete drankje erbij, en even virtueel borrelen. Soms hebben we allemaal iemand nodig die een spreekwoordelijk glaasje roosvicee inschenkt, en zegt dat het wel goed komt. Natuurlijk is de heimwee er nog steeds. Maar als het er mag zijn, wordt het vanzelf klein. Ik bleek niet de enige expat te zijn en kan mijn frustraties nu zelfs delen op de werkvloer!

Helpen met heimwee

Werken er expats of mensen met familie in het buitenland in jouw organisatie? Vraag dan af en toe eens of het wel goed met ze gaat en heb geduld en respect voor hun situatie. Sommigen van hen kunnen niet naar huis, en weten niet wanneer ze wel weer naar huis kunnen. Toon begrip dat maakt een wereld van verschil.

<<< Terug naar het overzicht