Er zijn vandaag de dag ontzettend veel wearables te verkrijgen. De smartwatch, fitbit, de Whoop strap, de Google Glass en de Oura ring, om maar een paar voorbeelden te noemen. Werkt zo’n wearable nou echt en wat kun je met al die data die verzameld wordt? In deze blog review ik de Oura ring.
Data is like garbage
Vroeger was ik wars van data: ‘wie weet wat er allemaal mee gedaan wordt, waarom zou je alles willen bewaren en is het wereldwijde web wel veilig?’ Vandaag gebruik ik data in mijn voordeel. Het wordt sowieso verzameld (internetgebruik, Google maps, de stappenteller op je telefoon) en je kunt er nog beter gebruik van maken als je zelf de leiding neemt over jouw data. Dat gaat van het instellen van je advertentievoorkeuren tot het wissen van je cookies en het aanschaffen en interpreteren van bijvoorbeeld een wearable. In de woorden van Mark Twain: Data is like garbage. You better know what to do with it before you collect it. Met die quote in gedachten bestelde ik mijn eerste Oura ring! Net als iedere andere wearable verzamelt de Oura ring data over jouw lichaamsfuncties. In een notendop meet Oura drie belangrijke pijlers: readiness, sleep en activity. Overdag meet Oura activiteit levels, calorie verbranding, stappen, inactieve tijd en eventuele dutjes. In de nacht meet Oura de rustende hartslag, hartslagvariabiliteit, ademhalingsfrequentie, lichaamstemperatuur, lichte, diepe en REM-slaap, nachtelijke beweging, slaap timing en slaapkwaliteit.
One ring to rule them all
Mijn eerste kennismaking met de Oura ring was in het boek Gamechangers van Dave Asprey. Asprey beschrijft de eigenschappen van succesvolle mensen en wie denkt dat heel hard werken de voornaamste vaardigheid is, heeft het mis. Slaap blijkt misschien nog wel belangrijker te zijn dan hard werken! Met een goede nachtrust geef je jouw brein de tijd om te herstellen en ben je de volgende ochtend scherp genoeg om productief te zijn. Asprey beschrijft verschillende tips en tricks die je kunnen helpen om beter te slapen. Een van die tricks is de Oura ring; een wearable die je dag en nacht kunt dragen. Deze kleine ring verzamelt gigantisch veel data en voorziet je aan het eind van de week over een rapport van de verzamelde data, inclusief een interpretatie over waarom je misschien rustig aan moet doen of juist een tandje bij kunt zetten.
That’s a lot of data
De eerste weken kan de data overweldigend zijn, vooral als je geen intentie hebt met de data die je verzameld. Dat is dan ook een van de eerste lessen die ik leerde van mijn ring: data zonder reden is enkel overtollige informatie. Ik besloot om mijn ring vooral te gebruiken voor het verkrijgen van een betere nachtrust en om aan het einde van de dag te checken of ik wel genoeg bewogen had. Met dit besluit zet ik mijn beweeg notificaties aan en ontvang ik met regelmaat een berichtje dat het even tijd is om mijn benen te strekken. Op basis van de verzamelde data ontvang ik aan het einde van de dag een pop-up met een bedtijd advies. En heb ik de hele dag nog niet genoeg bewogen? Dan adviseert de bijbehorende app om toch nog even een wandeling te maken voor het einde van de dag. Ik moest even wennen aan de suggesties van mijn ring omdat ik vooral mijn eigen bedtijd graag zelf bepaal. Helpt deze ring me nu echt om gezondere keuzes te maken?
If you like it, put a ring on it
Het antwoord op die vraag is: JA! De notificatie om even de benen te strekken komt vaak precies op het juiste moment. En als ik zie dat ik al een tijdje een lage activity score heb? Dan ben ik sneller geneigd om toch dat blokje om te gaan. Ook leerde ik dat ‘s nachts wakker worden niet per se betekent dat je slecht slaapt of een slechte dag tegemoet gaat. De bemoedigende berichten bij de readiness score (You had a bad night, but it will be okay!) helpen me om het beste van mijn dag te maken. Ook ontdekte ik dat je door alcohol drinken daadwerkelijk onrustiger slaapt en dat het goed is om af en toe een pauze dag in te lassen met grote workouts. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om- zonder wearables- aan je gezondheid te werken. Je kunt een wekker zetten om je benen te strekken, elke dag bijhouden hoeveel minuten je wandelt en een vast dag en nacht ritme volgen wat bedtijd betreft. Toch maakt een wearable als Oura ring het wel een stuk gemakkelijker én leuker. Vind je het leuk om op een interactieve manier aan je gezondheid te werken en om aan de slag te gaan met jouw data? Dan zeg ik: If you like it, put a ring on it. Het is een flinke investering, maar die is het absoluut waard!
Meer tech reviews lezen? Bekijk deze blog over de smartwatch van Samsung!
Bron: https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/oura-ring-sleep-tracker/
https://markvletter.com/blog/een-ring-die-meet-hoe-je-slaap-ja-oura-ring-long-term-review/