Skip to main content

Is thuiswerken het nieuwe werken? Voor Silvia is het niets nieuws! In juni dit jaar startte ze als HR/finance medewerker bij True Legends. Silvia werkt altijd vanuit huis. Niet vanwege Corona en social distancing, maar vanwege straling. Of beter gezegd: de last die zij van straling ondervindt. Zo’n tien jaar geleden ontdekte Silvia dat de gezondheidsklachten die zij ervaarde ontstonden door straling. Grote groepen mensen met smartphones, een ritje met de trein of de bus, werken op een kantoor met wifi… Silvia doet er niet aan mee. Social distancing is voor haar dagelijkse kost en thuiswerken is juist top! Lees in deze blog hoe ze dat doet.

Jij bent gevoelig voor straling, wat houdt dat precies in?

‘Gevoeligheid voor straling houdt voor mij in dat ik gezondheidseffecten ervaar door elektromagnetische velden en draadloze communicatie. Als ik me in een ruimte met straling bevind dan word ik ziek. Ik krijg eerst een drukkend gevoel op mijn ogen, last van mijn evenwichtsorgaan, een draaierig gevoel en vermoeidheid. Hoe langer ik in de ruimte blijf, hoe vervelender dat wordt: prikkende ogen, hartkloppingen, niet meer na kunnen denken, algehele malaise zou je het kunnen noemen.

En dat is niet zo vreemd. Ons lichaam werkt namelijk, net als wifi en smartphones, ook op basis van elektromagnetische signalen. Met name onze hersenen en ons hart zijn een sterk elektromagnetisch veld. We zijn als het ware een soort wandelende antenne: alles werkt op basis van bepaalde frequenties en onderlinge afstemming. Als daar kunstmatige signalen doorheen komen, dan werkt dat als een soort ruis. De ene persoon heeft daar maar een beetje last van. Een ander heel veel. Ik heb er dermate last van dat ik bepaalde dingen niet meer kan doen.’

Hoe ontdekte je dat je hier zo gevoelig voor was?

‘Ik merkte dat ik ontregeld was. De klachten, zoals hierboven beschreven, stapelden op tot een punt dat het niet meer werkbaar voor me was. Toen ik het ontdekte werkte ik in Amsterdam. Ik keek nog net niet uit op de zendmast en zat dus constant in een omgeving met veel straling. Straling kun je meten, in de lucht en in je lijf. Door middel van een bioresonantie meting werd al snel duidelijk dat mijn ontregelde gevoel te maken had met straling. Als je eenmaal weet dat je daar gevoelig voor bent, word je je ook bewust van de hoeveelheid straling die er is. Vooral in een grote stad als Amsterdam. Ik nam ontslag en investeerde in een leven zonder stralingsbelasting.’.

Wat zijn de persoonlijke en professionele gevolgen ervan?

‘Ik ben niet enkel van baan veranderd. Ik ben ook verhuisd. Zo lang ik straling vermijd gaat het prima met me. Maar ik maakte daar wel wat offers voor. Mijn leefwereld is heel klein geworden. Vroeger was ik buitengewoon actief en ondernemend. Ik ging overal naartoe. Nu ben ik noodgedwongen aan huis gebonden. In mijn buurt is gelukkig een bos waar weinig straling is, daar probeer ik elke dag naartoe te gaan. Contact met de natuur is voor mij een opknapper!

Professioneel gezien had de straling ook veel impact. Het is in deze tijd bijna onmogelijk om ergens te werken waar geen straling is. Wifi en smartphones zijn namelijk overal. Van origine ben ik salarisadministrateur. Daar is een groot tekort aan, en toch was het voor mij lastig om een baan te vinden. Zodra ik over het stralings- verhaal of thuiswerken begon, ging de deur dicht. ‘De wereld is digitaal, deal er maar mee’, was de boodschap.

Hoe ga je daarmee om?

‘Tien jaar geleden werd er anders gereageerd dan nu. Destijds was er maar weinig bekend over de gevolgen van straling en verklaarde iedereen me voor gek. Vandaag de dag kun je in de media veel vinden in het nieuws over straling en de gezondheidsgevolgen ervan. Daardoor nemen mensen mijn verhaal serieuzer. Wat werk betreft wilde ik na een jaar van afwijzing bijna de handdoek in de ring gooien, tot op een dag de telefoon ging.

Willem had mijn c.v. gevonden en was op zoek naar een salarisadministrateur. Ik zag meteen dat True Legends in Amsterdam zat en dacht ‘dat wordt niets.’ Willem opperde echter meteen dat ik gewoon thuis zou kunnen werken en dat hij geen probleem zag! Wat een bevrijding! Eindelijk werd er in mogelijkheden gedacht in plaats van in moeilijkheden. In de tijd van Corona is thuiswerken heel normaal geworden. Maar om dat ook onder ‘normale omstandigheden’ te mogen doen is echt bijzonder!’

Hoe is jouw thuiswerk plek ingericht?

‘Ik heb een modem net als ieder ander mens. Maar ik heb de wifi functie uitgezet. Mijn computer is met een snoer verbonden met mijn modem, maar ik ben net zo digitaal als de rest van de wereld. Ook mijn telefoon is via een bedrade verbinding met het modem verbonden. En als ik op pad ga dan heb ik een oude Nokia telefoon, die ik enkel aanzet bij noodgevallen. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een smartphone gehad en dat gaat prima! Volledig vanuit huis werken vraagt om veel onderlinge afstemming en goede communicatie. Je kunt niet ergens even binnen wandelen, dus ik bel en mail veel. Als de bereidheid om het werkend te maken er is, dan kan er veel!’

Heb je tips voor mensen die gevoelig zijn voor straling?

‘Ga experimenteren met jezelf: hoe voel je je in een ruimte met veel wifi? Hoe voel je je in een andere plek zonder wifi? Bewustwording ontstaat pas als je het zelf ervaart. Al moet ik wel zeggen: het is gemakkelijker om een gebroken been te hebben. Dat is zichtbaar en gemakkelijk uit te leggen aan je omgeving. Straling is onzichtbaar, dus dat is een heel ander verhaal! We zitten nu landelijk in een periode waarin thuiswerken steeds normaler wordt. Dat lijkt me de perfecte tijd om te ervaren of je wellicht beter presteert in een omgeving met minder straling. Last van straling betekent overigens niet dat je altijd thuis hoeft te werken. Er zijn speciale verf, behang en gordijnen te koop waarmee je straling ook kunt weren. Mijn tip? Denk in mogelijkheden in plaats van in moeilijkheden, zo inspireer je jouw werkgever om hetzelfde te doen!’

 

Bron: https://stichtingehs.nl

<<< Terug naar het overzicht