fbpx

Zo ben je het beste voorbereid op je eerste werkdag!

By 1 oktober 2019 Sollicitatieblog

Daar is ie dan: jouw eerste werkdag. Deze dag staat geheel in het teken van nieuwe indrukken. Spannend en een mentale uitputting dus. Wij helpen je graag door deze eerste dag heen, zodat je het gegarandeerd gaat nailenSucces! 

 

  1. Goede voorbereiding is het halve werk 

De avond van tevoren is het handig kleding klaar te leggen die je wilt aantrekken. Zorg ervoor dat alle kleding pluis- en kreukvrij is. Zet je wekker wat eerder dan je normaal gesproken zou doen, zodat je eventueel nog tijd hebt wanneer je ’s morgens iets vergeten bent. Ga ook lekker op tijd naar bed. Zo kom je de volgende ochtend fris op je eerste werkdag. Het laatste wat je wilt is al gapend binnenkomen met wallen onder je ogen.  

 

      2. Voordat je het huis uitgaat 

Check of je alles bij je hebt en zorg dat de basics in je tas zitten: laptop, pennen en een agenda. Eventueel vergeten lunch kan je nog wel ergens halen. Ga ruim op tijd de deur uit zodat je niet te laat komt. Een vertraging met de trein hoeft niet uit te maken wanneer je een half uur te vroeg bent.   

  

      3. Aangekomen op je eerste werkdag 

Introduceer jezelf bij je collega’s. Uiteraard onthoud je alle namen niet meteen, maar probeer het wel te onthouden. In ieder geval de collega’s van wie je weet dat je veel met hen te maken zult krijgen. Ook is het fijn als je een woordje klaar hebt wanneer er aan je wordt gevraagd wat jouw functie inhoudt.  

 

     4. Je hebt een werkplek toegewezen gekregen 

Zet je telefoon op stil en wacht tot er tijd voor je is gemaakt door de manager om jou een eerste taak te geven. Kijk om je heen terwijl je wacht en houd je telefoon in je tas. Het staat niet geïnteresseerd wanneer je na even wachten al meteen je telefoon erbij pakt. Als er tijd voor je is gemaakt en je hebt je eerste taken gekregen, stel zoveel mogelijk vragen. Laat zien dat je zoveel mogelijk wilt weten van het bedrijf en maak notities.  

 

     5. Lunchtijd  

Een goede don’t: vragen wanneer het lunchtijd is. Zo lijkt het alsof je toeleeft naar de lunch. Als het eenmaal lunchtijd is zal iemand dit hoogstwaarschijnlijk tegen je zeggen of merk je vanzelf wanneer jouw collega’s opstaan om te gaan lunchen. Tijdens de lunch is het een goed moment je collega’s beter te leren kennen. Houd dus vooral je telefoon in je tas en stel je collega’s vragen. Wie zijn ze? Hoe lang werken ze al bij het bedrijf?  

 

     6. Workworkwork 

Na de lunch ga je verder met de taken die je zijn toegewezen. Leer je computer kennen en de tools die je nodig hebt om taken uit te voeren. Loop je ergens tegenaan? Schrijf alles op, zodat je niet continu je collega’s hoeft te storen enkele vragen. Stel ze liever allemaal in één keer. Blijf ook rustig wanneer niet alles loopt zoals je had gehoopt. Het is je eerste dag en niemand gaat er vanuit dat je al aan het knallen bent in je functie, dus dat moet jij ook niet doen.  

 

    7. Het zit erop 

Ga op tijd naar huis. Niet stipt om 17:00 uur, maar tien minuten later is netjes. Je manager verwacht niet dat je aan het overwerken bent met de eerste taken die je hebt gekregen. Vragen collega’s of je nog blijft hangen voor een borrel? Maak er gebruik van! Dit kan alleen maar goed zijn voor het opbouwen van goede relaties met je collega’s. Als je wel naar huis gaat: houd lekker je avond vrij om op tijd naar bed te kunnen, want je eerste dag is nou eenmaal uitputtend.  

 

Succes met je eerste werkdag! Heb je zelf nog goede tips&tricks die je graag wilt delen? Reageer dan op dit artikel.