fbpx

Zo valt jouw cv écht op

By 29 augustus 2019 Sollicitatieblog

Heb je binnenkort een sollicitatie of vind je dat jouw cv wel een oppepper kan gebruiken? Geen stress: we got your back. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet die jouw cv laten opvallen, zodat jij straks meer kans hebt op die ene leuke baan.

Maak het persoonlijk

Niets is zo weinigzeggend als een cv in een Word-document met Times Roman als font. Tegenwoordig is het super eenvoudig om gebruik te maken van gratis templates waar jij jouw cv in kunt uploaden, zoals Etsy. Kies het ontwerp, de kleuren en het lettertype dat bij jou past. Tenslotte kan je nog een korte tekst toevoegen aan jouw cv: wie ben jij in drie zinnen? Zet dit vervolgens ergens bovenaan je cv, zodat je meteen een persoonlijke indruk van jezelf achterlaat. Ook kun je kiezen voor een grappige quote, dat valt extra op.

Laat een (semi-)professionele foto van jezelf maken

Ken je iemand die redelijk of goed kan fotograferen? Maak er gebruik van! Zorg ervoor dat je lachend op de foto staat, het liefst wanneer je echt aan het lachen bent. Een goede tip is dan ook om een foto te laten maken door iemand met wie je een goede band hebt of wie jou aan het lachen kan maken. Zo krijg je de meest natuurlijke en spontane foto’s. Ken je niemand? Ook geen probleem: er zijn voldoende fotografen die tegen een niet te hoog tarief een aantal portretfoto’s van jou kan maken.

Steek het in een ander jasje: maak een video-cv

Dit zie je steeds vaker voorbij komen op LinkedIn. Een video-cv geeft direct de indruk van jouw houding en uitstraling. Bereid een korte en duidelijke tekst voor en vraag iemand achter de camera te gaan staan. Zorg voor hoogwaardig beeld (een DSLR-camera of een telefoon met hoge resolutie werkt prima) met een interessante achtergrond. Ga niet tegen een muur staan, maar geeft het beeld wat diepte. Ga er ook vanuit dat de eerste drie keer niet perfect gaan, dus trek er wat tijd voor uit. In een volgende blog gaan wij verder in op tips voor een video-cv.

Houd het overzichtelijk

Het is verstandig je tekst zo kort mogelijk te houden. Het is voor een werkgever belangrijk zo rap mogelijk door jouw werkgeschiedenis heen te gaan. Bovendien is een cv van één pagina aantrekkelijker om door te kijken dan een cv met meerdere kantjes. Houd de grootte van de letters op maximaal 12 pt. en minimaal op 8 pt.

Last but not least: pas je cv aan op de werkgever

Dit is een belangrijke. Je kunt je cv zo mooi en interessant mogelijk hebben gemaakt, maar dat betekent niet dat het bij de potentiële werkgever past. Laat heftige kleuren en lettertypen achterwege en pas eventueel de persoonlijke tekst aan op de vacature. Laat onnodige bijbaantjes weg en plaats de functies die je hebt bekleed en trots op bent zo hoog mogelijk. Good luck!

Heb je zelf nog tips & tricks? Laat het ons weten door te reageren op dit artikel!