Skip to main content

Traditioneel gezien focussen recruiters zich in een sollicitatiegesprek op het cv Waar komt iemand vandaan, wat heeft hij daar precies gedaan en de belangrijkste vraag: kan hij datzelfde kunstje klaren in onze organisatie? Er wordt gekeken naar prestatie in plaats van potentie en de vraag is of dat verstandig is. Wat zijn de gevolgen van deze tunnelvisie en hoe kun je verder kijken dan iemands curriculum vitae?

Leiderschapstrainer Claudio Fernandez-Araoz noemt het ‘de kunst van wie’. In zijn boek ‘It’s Not the How or the What but the Who’ schrijft hij over het belang van recruitment en hoe het het verschil kan maken tussen succes en falen. Prestatie en potentie is niet altijd zichtbaar in een cv Als er geen aanspraak wordt gedaan op potentie kun je dag in dag uit dezelfde baan doen, zonder jezelf te ontwikkelen. Op het cv lijkt het dan wellicht alsof iemand ‘al’ 5 jaar ervaring heeft, in de praktijk is er misschien maar één jaar écht iets geleerd.

Vacature allure

Ook vacatureteksten maken zich schuldig aan de focus op prestatie. Er wordt gekeken of de werkervaring matcht met de functieomschrijving. Of de ambities van de organisatie aansluiten op de ambities van de sollicitant wordt vaak niet gevraagd. Een medewerker met potentie is gemotiveerd, nieuwsgierig, betrokken, vastberaden en inzichtelijk. Om succesvol te recruiten moet je volgens Fernandez-Araoz dit potentieel in huis halen, dan volgen de prestaties vanzelf. Selecteer een potentiële medewerker dus niet enkel op de harde eisen van de openstaande vacature, maar kijk een laag dieper naar de motivatie, nieuwsgierigheid, betrokkenheid, vastberadenheid en inzichtelijkheid.

Prestatie versus potentie

De technologie gedreven wereld van werk verandert razendsnel en dit vraagt om een nieuwe focus. Wat werkte in het verleden is geen garantie voor de toekomst. Producten, processen, ervaringen en zelfs onderwijs raken snel verouderd. Vooral in werkvelden zoals technologie. Kijk dus verder dan iemands c.v. lang is want de baan die je vandaag de dag hebt kan er morgen al heel anders uit zien!

Weet met wie je werkt

Bij True Legends kijken we naar de mens achter het cv oftewel naar de persoon achter de prestaties. Daarom nemen we testen af om het potentieel te ontdekken en samen te vatten in een persoonlijk profiel. Met dit profiel weet de werkgever wat hij in huis haalt. Je ziet wat niet alleen waar iemand vandaan komt, maar ook welke talenten hij in huis heeft. Wil je meer weten over onze werkwijze? Ga naar onze website voor meer informatie!

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter

<<< Terug naar het overzicht