Skip to main content

De meeste mensen met ADHD worden al van jongs af aan streng toegesproken over hun stoornis. ‘Zit nu eens stil, let eens op, doe dat eens niet.’ De zintuigen van iemand met ADHD staan maximaal open, en daardoor zijn ze (snel) afgeleid. Wat overkomt als desinteresse is in feite een filterprobleem. Iemand met ADHD lijkt vaak slecht te luisteren, maar dat is niet altijd waar. Ze horen je vaak wel, maar laten dit niet altijd blijken.

Wat is ADHD

Er wordt vandaag de dag nog steeds veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van ADHD. Het lijkt erop dat het te maken heeft met de verbindingen in de hersenen, erfelijkheid en ook de omgeving speelt een rol. Door een tekort aan bloedtoevoer in bepaalde gebieden van de hersenen, is er een verminderde uitwisseling van het geluks- en beloning hormoon dopamine. Iemand met ADHD- symptomen moet dus constant in actie komen om dit hormoon aan te maken. Ook blijkt dat 80 procent van de volwassenen met ADHD een late slaper is. Het slaaphormoon melatonine wordt zo’ 90 minuten later aangemaakt dan bij de gemiddelde persoon. Slechte doorbloeding van de hersendelen, problemen met de dopaminehuishouding en een vertraging in de aanmaak van melatonine zijn de belangrijkste oorzaken van ADHD.

Hoe kun je omgaan met ADHD op de werkvloer

Iemand met ADHD functioneert het beste met heldere afspraken, gezette tijden en regelmatige contactmomenten. Ook positieve aandacht is erg belangrijk. Ze hebben namelijk al vaak genoeg gehoord dat ze moeten stilzitten, opletten en de regels moeten volgen. Saai werk is voor iemand met ADHD echt verschrikkelijk. In plaats daarvan is het belangrijk om werkzaamheden te doen die de dopamine-aanmaak bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende uitdaging en afwisseling. De pauze om even te bewegen tijdens de lunchtijd? Die is ook meer dan welkom! Begrip is belangrijk als het aankomt op ADHD. Kan iemand zich beter focussen als hij of zij tijdens een vergadering mag tekenen op een papiertje? Lekker laten doen! Communiceer wel met je collega’s wat er speelt, zodat er geen verwarring of teleurstelling ontstaat bij contactmomenten onderling.

Het cadeau van ADHD

Hoewel de focus bij het krijgen van de diagnose ADHD vooral ligt op de aandachtsstoornis, zijn er ook positieve aspecten. De meeste ADHD’ers hebben namelijk ook een heleboel talenten: creativiteit, uitbundigheid, emotionele expressie, interpersoonlijke intuïtie, ecologisch bewustzijn en leiderschap. Ja, er komen heel wat uitdagingen kijken bij de diagnose ADHD. Maar laten we de talenten niet vergeten! Met de juiste structuur, heldere afspraken, regelmatige contactmomenten en positieve aandacht kun je jouw collega (of jezelf) juist helpen om te werken met ADHD. Definieer jezelf en je collega’s op basis van je talenten in plaats van tekortkomingen, dat werkt het beste!

 

Bronnen:

<<< Terug naar het overzicht