Skip to main content

Balans in geven en nemen was nog nooit zo belangrijk. In een tijd waarin het gros van de mensen nog steeds thuiswerkt en er maar weinig secundaire arbeidsvoorwaarden (vrijdagmiddagborrel, personeelsfeestjes, gratis lunchen op het werk) passen bij thuiswerken, zijn de primaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan ooit! Salaris is er een van. Maar hoe vraag je om een salarisverhoging als je niet even het kantoor van jouw leidinggevende kunt binnenlopen? 

Begin met waarom

Het is vanzelfsprekend dat jij jouw salarisverhoging een goed idee vindt, anders zou je er natuurlijk niet om vragen. In de meeste gevallen ben je niet de enige medewerker die jouw leidinggevende aanstuurt, en kan het zo zijn dat hij of zij geen goed zicht heeft op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat je jouw leidinggevende daar op regelmatige basis aan herinnert. En dus niet enkel als je op het punt staat om te onderhandelen over jouw primaire arbeidsvoorwaarden. Heb je een cursus gedaan, project afgerond, al je KPI’s behaald? Valt het je op dat je de laatste tijd betere resultaten scoort dan voorheen? Heb je er (bewust of onbewust) de laatste tijd wat extra taken bijgekregen? Dan wordt het tijd om jouw leidinggevende daarvan op de hoogte te stellen! Schrijf bijvoorbeeld een LinkedIn post over jouw persoonlijke of professionele groei (dat is ook nog eens goed voor jouw personal brand), vraag een aanbeveling aan een klant of collega die kan getuigen van jouw ontwikkeling of maak jouw resultaten inzichtelijk in een mail of (kwartaal) presentatie. Je hoeft niet op jouw jaarlijkse beoordelingsgesprek te wachten om te praten over jouw groei!

Slim met setting

Kijk eens kritisch naar de agenda van de ander. Heeft jouw leidinggevende back-to-back vergaderingen en een hele drukke dag voor de boeg? Dan is het misschien niet het juiste moment om dit gesprek te voeren. Je wilt natuurlijk dat jouw leidinggevende zijn of haar volle aandacht bij dit topic heeft, en dat gaat wat lastig als hij of zij een mega drukke dag voor de boeg heeft. Let ook op de sfeer en de stemming van jouw leidinggevende. Heb je het gesprek gepland, maar merk je dat de ander niet in een fijne bui is? Ben dan niet bang om jouw afspraak te verzetten naar een ander moment! En als je dan het juiste moment gevonden hebt… Plan de afspraak dan aan het begin van de dag. Dan zijn er nog niet veel besluiten genomen en kan jouw leidinggevende scherpere keuzes maken! Videobellen zorgt voor de meeste verbinding. Je kunt elkaar in de poppetjes van je ogen kijken, en ziet dat de ander de volle aandacht op jou vestigt. Vind je het spannend om te videobellen? Oefen dan eerst wat aanstaande vergaderingen met jouw collega’s! Zo wen je aan de setting en voel je jezelf steeds meer op je gemak.

Heb geduld

De kans is groot dat jouw leidinggevende niet zelfstandig en meteen ja of nee kan antwoorden op jouw verzoek om salarisverhoging. Hij of zij moet eerst overleggen met HR of de directie, en misschien sowieso eens kritisch kijken naar de afdeling en de voorwaarden die daar gelden. Ben geduldig op het antwoord, maar niet te afwachtend. Plan een nieuw moment in om de voortgang van jouw verzoek te bespreken. Zo zorg je ervoor dat jouw leidinggevende een stok achter de deur heeft om achter jouw (verhoogde) salaris aan te gaan! Is het antwoord nee? Kijk dan of het mogelijk is om te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan toegang tot een online learning platform, gedekte telefoonkosten, een nieuwe bureaustoel voor jouw thuiswerkplek of een afspraak voor een concrete datum waarop jouw situatie opnieuw geëvalueerd wordt.

<<< Terug naar het overzicht