Skip to main content

Als je denkt aan de nodige skills van een software developer denk je toch snel aan de tech stack of aan de jaren ervaring die iemand heeft. Hoewel dit ook belangrijke pijlers zijn als je iemand aan wil nemen voor een functie, zijn het lang niet de enige pijlers. Daarom een blog over 10 belangrijke kenmerken van een goede software developer.

1. Communicatie

Ah juist, wat staat er bij veel vacatures in de soft skills? Communicatie! Een beetje voor de hand liggend dus, maar niet zonder reden! Softwareontwikkeling valt of staat bij goede communicatie. Werken in teams is de standaard in het programmeren, dus moet je om weten te gaan met collega’s die op vakantie gaan of jij zelf. Maar ook het op de hoogte houden van je team van jouw werkzaamheden is heel belangrijk.

Een goede software developer is in staat om zichzelf bezig te houden en te motiveren, zonder dat deze als een lone wolf opereert. Een goede software developer weet hoe belangrijk het is om constant in contact te blijven met directe collega’s.

2. Deadline master

Bij sommige projecten kan het lastig zijn om van tevoren te bepalen hoe lang je nodig hebt. Precies daarom is het als goede softwareontwikkelaar belangrijk om realistische planningen af te kunnen geven. Duurt iets langer dan verwacht? Dat kan natuurlijk gebeuren. In dat geval verwijzen we je graag weer naar punt één: communiceer!

3. Ken je klant

Niets is vervelender dan een totaal ander product opleveren dan waar je klant om vraagt. Verdiep je als software developer daarom in de vraag en persona’s van de klant. Verdiep je in het merk en zorg dat je proactief betrokken bent bij het project. Het is dus aan jou om goed door te vragen, jij moet immers het product opleveren.

4. Ga voor kwaliteit

Naast het op maat bedienen van je klanten is het vanzelfsprekend dat je iets maakt wat goed werkt. Hier komt naast communicatie – daar is ‘ie weer – ook een stukje verwachtingsmanagement bij kijken.

Maak vooraf duidelijk wat de specificaties zijn van je product en wat je er allemaal wel en niet mee kan. Zo schep je duidelijke verwachtingen. Een goede software developer schrijft code met de toekomst in gedachten. Zorg ervoor dat je code zo helder en sterk in elkaar zit dat een ander er later ook mee verder kan.

5. De kennis koek is nooit op

Vooral in de wereld van IT volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Ook met veel ervaring is het zaak om bij te blijven. Dit kun je groots aanpakken, door regelmatig een cursus te volgen of door een event over jouw vakgebied te bezoeken. Maar up-to-date blijven kan ook met kleine acties, zoals het lezen van nieuwtjes, blogs, het kijken van een video of het kletsen met een collega.

Hierbij ligt wel een valkuil op de loer: let op dat je niet doorslaat met het opnemen van kennis. In de huidige tijden hebben mensen er nog wel eens een handje van om alles bij te houden en iedere dag ijverig de blogs en nieuwssites te bespeuren op een nieuwe scoop. Dat is onmogelijk en nagenoeg een dagtaak. Kies dus iets waar jij je in specialiseert of wil specialiseren en leg de focus daarop.

6. Creatief met code

Ook een eigenschap die veel voorkomt op vacatures: creativiteit. Ook deze eigenschap staat er niet zonder reden. Dé manier om jezelf te onderscheiden van andere developers is namelijk jouw creativiteit. Als software developer betekent dat in jouw geval creativiteit met oplossingen. Probeer de klant te verrassen met iets wat nog niet eerder gedaan is, of waarvan je zelf dacht dat het niet kon. Ieder nieuw project is namelijk een nieuwe uitdaging en daarmee een nieuwe kans om impact te maken. Een creatieve developer richt zich niet alleen op het verbeteren van techniek en functies, maar maakt ook nieuwe features.

7. Stressbestendig én bewust

Over het algemeens staat software development niet bekend als een van de meest stressvolle banen. Maar net als bij iedere andere baan kun je soms stress ervaren, zeker als er deadlines zijn die écht gehaald moeten worden of als er sprake is van een flinke tegenstander.

Ook keuzestress kan voorkomen bij jouw werk als software developer. Je bent namelijk veel bezig met het maken van keuzes: welke stack gebruik ik, wat is het juiste algoritme, etc. Een goede developer is zich hiervan bewust en kan hier ook zodanig mee om gaan.

8. Doe maar flex

Zoals eerder gezegd ben jij verantwoordelijk voor het stellen van realistische deadlines en verwachtingen bij de klant. Hierbij hoort ook de verantwoordelijkheid voor hoe je jouw tijd indeelt. Dit betekent aan de ene kant dat er ruimte is voor rust als je die nodig hebt, maar dat er ook van je wordt verwacht dat je hard werkt als dat nodig is. Flexibiliteit noemen we dat!

Dit betekent ook dat je flexibel om gaat met wat er op je pad komt tijdens een project. Het kan zijn dat een klant je vraagt om iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt, of iets wat je misschien niet zo leuk vindt. Daarom is het handig om veel petten en brillen – figuurlijk – mee te nemen naar je werk.

9. Je eigen grootste criticus

Een goede software developer is in staat om kritisch naar zichzelf én naar anderen te kijken. Dit betekent dat je alles tot in de puntjes test en herziet en dat je initiatief neemt om eens naar het werk van je collega’s te kijken.

10. Ambitieus en nieuwsgierig

Ambitie is een andere goede eigenschap als je je wil onderscheiden van andere collega’s. Om het toch even bij de clichés te houden: Je bent nooit uitgeleerd! De kennis koek is nog lang niet op! Daarnaast is het als developer mooi als je in staat bent je niet alleen af te vragen hoe iets werkt, maar ook waarom ze zo werken. Dat is dé manier om je te onderscheiden en om je werk leuk te houden!

 

Denk jij dat je alle ingrediënten in huis hebt als software developer? Neem dat eens een kijkje tussen onze software development vacatures: https://truelegends.nl/software-development/

 

Heb je door deze blog juist zin gekregen om je te ontwikkelen tot een software developer die deze eigenschappen bezit? Meld je dan aan voor ons traineeship Java in Amsterdam! Meer info vind je hier: https://truelegends.nl/vacatures/traineeship-java-2/

 

Bron: https://www.avivasolutions.nl/onze-verhalen/10-kwaliteiten-voor-een-goede-software-developer

 

<<< Terug naar het overzicht