Skip to main content

Er zijn twee manieren om het aantal vrouwen in de ICT te vergroten: meer instroom en betere doorstroom. In 2019 is het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt ICT flink toegenomen. In totaal groeide het aantal IT’ers in Nederland met 9% naar 520.000. Dat is een kleine 6% van alle 9 miljoen werkenden in Nederland. Vrouwen vormen nu 18% van het totale aantal IT’ers. Ook in opleidingen is een stijging te zien op alle niveaus. Dat meldt CA-ICT op basis van de nieuwste cijfers over de IT-arbeidsmarkt.

Diversiteit doet ertoe

Waarom wij zo blij zijn over het groeiende aantal vrouwen in de IT? Niet omdat we het zo gezellig vinden, maar omdat het nodig is. Streven naar meer diversiteit op de werkvloer is meer dan een holle slogan – het is een slim besluit. De laatste jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan die een groot voordeel blootleggen van teams met veel diversiteit: ze zijn simpelweg slimmer. Samenwerken met mensen die anders zijn dan jij daagt je brein uit om op een nieuwe manier te denken. Diverse teams hebben een breder beeld van wat er speelt in zowel de markt als de organisatie, zijn zorgvuldiger én bovenal innovatiever.

Groei is geweldig

18% vrouwelijke IT’ers is een geweldige groei, maar we zijn er nog niet! Hoe staat het nou echt gesteld met de wereld van IT? Wij vatten het in een paar cijfers voor je samen.

  • Aantal ICT’ers in Nederland is in 2019 met 9% toegenomen van 477.000; naar 520.000, bijna 6% van alle 9 miljoen werkenden;
  • Aantal vrouwelijke ICT’ers toegenomen met 17,5% van 80.000 naar 94.000;
  • Aantal gediplomeerde vrouwen uit ICT Opleidingen neemt toe;
  • Aandeel gediplomeerde vrouwen MBO ICT stijgt met 30%;

Blijven investeren

Diversiteit doet ertoe. Daarom is het belangrijk om erin te blijven investeren. Wil je meer weten over het stimuleren van diversiteit in de IT sector? Lees dan deze blog van NL digital.

<<< Terug naar het overzicht