Skip to main content

Als ik tegen mensen vertel dat ik vanaf huis werk, zijn de meeste reacties altijd enigszins jaloers. “Oh jij boft! Dat zou ik zo willen: lekker met de laptop op de bank, en de poes er naast! Heerlijk, je kunt de hond uitlaten wanneer je maar wilt.” Thuiswerken heeft zeker zijn voordelen. Als ik geen vergadering met webcam heb, kan ik lekker in mijn pyjama achter de computer. Maar is dat wel slim? Toen ik nog een baan buitenshuis had, was mijn ritueel dat, zodra ik thuis kwam, ik in gemakkelijke kleding even op de bank ging zitten. Het signaal voor poes Simon om gelijk erbij te komen liggen. Even spelen met kattenspeeltjes, of gelijk een dutje op schoot.

Altijd aandacht

Het was even wennen toen ik mijn huidige baan kreeg, opeens altijd thuis zijn. Dat vond Simon ook. Opeens altijd aandacht kunnen vragen, altijd op schoot, altijd spelen. Maar het baasje moest natuurlijk gewoon werken! Ik ging stiekem boven zitten met mijn laptop. Ik verstopte in de slaapkamer om daar vervolgens een Skype gesprek te voeren. Al snel was daar het luide gemiauw op de achtergrond. Mijn plan werkte natuurlijk niet. Voeg daar mijn hond, Sam, bij, en dat resulteert in de perfecte storm. Twee beestjes die aandacht willen. Dan zit je daar, in een vergadering met je baas, met een huilende hond in de achtergrond. Niet professioneel, en ook niet bevorderend voor je work-atmosphere! Maar wat doe je dan wel?

Thuiswerken met huisdieren, hoe dan wel?

Simon zag mijn pyjamabroek namelijk als teken dat hij op schoot kon komen. Thuiswerken met een kat heeft een simpele oplossing: Kom uit je pyjama en kleed je aan! Een andere must is het inrichten van een goede werkplek. Met een laptop is het verleidelijk om in je gemakkelijke stoel of sofa-fort in couchpotato mode als een gremlin je werk te doen. Naast dat het ontzettend slecht voor je rug is, zit er bij mij gelijk ook de beestenboel bij. Als je klaar bent met werk, is het ook belangrijk om er afstand van te nemen. Dat is makkelijker met een goede werkplek, in plaats van alleen je laptop dicht doen als je op de sofa zit. Ik heb een grote poef naast mijn bureau, daar staat het bed van Sam op. En op het bureau ligt Simon zijn dekentje. Honden zijn nou eenmaal makkelijker te trainen dan katten!

Met de juiste voorbereiding voorkom je een beestenboel

De moeilijkste momenten zijn de online vergaderingen met mijn collega’s Simon slaapt rustig door, maar Sam hoort alle stemmen en vindt iedereen interessant. Gelukkig vinden mijn collega’s Sam ook lief, dus nemen we de eerste 5 minuten tijd om hoi te zeggen. Gelukkig heb ik een ruimdenkende CEO, die tijdens de grote bedrijfsvergadering die we eens in de twee weken Sam zo leuk vond dat hij een “Breng je huisdier in beeld” dag per maand heeft ingesteld. Op deze dag mag iedereen zijn of haar hond/kat/cavia/papegaai laten zien! Inmiddels is Sam de “kantoorhond,” die het moraal van alle collega’s hoog houdt! Thuiswerken met huisdieren is zeker mogelijk. Verdeel je aandacht tussen jouw huisdieren en je collega’s. Tref de juiste voorbereidingen en voorkom zo een beestenboel!

 

Meer lezen over thuiswerk-perikelen? Zoals thuiswerken met kinderen?

Altijd op de hoogte blijven van onze laatste blogs en andere leuke content? Volg ons dan op LinkedIn!

<<< Terug naar het overzicht