Skip to main content

Het Mendix platform keert vaak terug als onderwerp in onze blogs, bijvoorbeeld in onze blog over het Salaris van een Mendix developer en Waarom Mendix de toekomst heeft. Nu de overtuiging over de kwaliteit en waarde van Mendix staat, is het nu tijd voor actie! Daarom vandaag 8 stappen waarmee je jouw eigen heuse Mendix app kunt bouwen!

1. It all starts with a plan

We starten met iets dat je zelf waarschijnlijk al had bedacht: het plan! Maak een overzicht waarin duidelijk wordt welk probleem je oplost, met welke attributen en entiteiten: het domeinmodel. Welke taken liggen er voor je? Kan je hier een mooie planning van maken? Dit hoeft niet perfect te zijn. Bij een vooropgezet plan kunnen dingen altijd anders lopen. Maar een goede basis maakt het makkelijk voor je om met het bouwen te beginnen.

2. Bouw de fundering in Mendix

Het is tijd om Mendix erbij te pakken. Je start met het maken van het domeinmodel. Hierin maak je entiteiten aan, zoals ‘Winkel’ en ‘Product’. Deze entiteiten vul je met attributen zoals ‘Wachtwoord’ ‘Naam’ en ‘Product ID’ die je een type toewijst. Je geeft aan welke entiteiten met elkaar verbonden zijn en de soort relatie. Aan attributen kan je ook validatieregels toevoegen die Mendix bij het invoeren van de data voor je controleert.

3. Start met het echte werk

Nu start je met het maken van de opbouw van je applicatie. Er zijn drie soorten pagina’s waar je mee werkt: de homepagina, overzichtspagina’s en detailpagina’s. De overzichtspagina toont alle objecten van een entiteit in de vorm van een lijst. Hiermee kan je entiteiten koppelen als databron, zodat Mendix de juiste data laat zien op de juiste plaats. Om ervoor te zorgen dat de gebruiker deze juiste data ook echt te zien krijgt, plaats je tekstvelden en tekstvakken. Met deze tekstvelden en vakken verwijs je naar het juiste attribuut.

Een detailpagina zoomt in op de overzichtspagina. Hierin zie je alle informatie van een specifieke persoon op de overzichtspagina. Hierbij voer je hetzelfde trucje uit voor het juist weergeven van de data inclusief tekstvelden en tekstvakken. Hier kun je ook knoppen toevoegen waarmee je de verschillende personen in je project beheert. Tot slot plaats je hier actieknoppen. En om deze acties in te kleuren gebruik je microflows.

4. Bouw microflows in Mendix

Een microflow bestaat vast uit een Start en End event. Voeg daarna activiteiten toe en zet ze in de juiste volgorde. Tussen activiteiten door plaats je een beslissingsmoment, op basis daarvan plaats je weer andere activiteiten. Doordat er meerdere ‘paden’ ontstaan, werk je met meerdere End events, in tegenstelling tot het Start event waar altijd maar één van is.

5. Check, check, dubbelcheck!

Zo nu en dan kan er in het proces een foutje ontstaan. Het mooie van Mendix is dat het platform deze met een ingebouwde functie kan bespeuren. Deze vind je onder het tabblad ‘errors’. Voor de meeste fouten geeft Mendix zelf een oplossing. Mocht het wat complexer zijn, richt je tot de Mendix Guide in Mendix Docs of kijk op het Mendix Forum.

6. Testing 1,2,3…

Een druk op de knop ‘Run Locally’ opent een testversie van jouw app in de browser. Zorg ervoor dat je iedere pagina goed inspecteert zodat het precies werkt als jij voor ogen had.

7. Zorg dat je app veilig is

Je bent er bijna! In deze stap is het belangrijk dat je bepaalt wie welke rechten heeft binnen jouw app. Mogen er bijvoorbeeld wel of geen anonieme gebruikers op jouw app? Welke rollen aan de achterkant hebben toegang tot welke pagina’s en welke entiteiten? Jij bepaalt welke rechten de gebruikers hebben: mogen ze dingen toevoegen en verwijderen? Of mogen ze alleen lezen of schrijven? Als je alles hebt bepaald, staat de Security status van je project op ‘Complete’. Nu is jouw applicatie bijna klaar voor de wijde wereld! Het is handig om even te testen of de security instellingen ook werken zoals je bedoeld had.

8. Ready for take-off!

Hierna stuur je de Mendix applicatie naar productie, goed gedaan! Als je een tweede, derde of zevende versie van de applicatie stuurt, dan krijgt de productie enkel de wijzigingen door waarbij je ook een handige notitie kan achterlaten.

Dit is de basis van het bouwen van een app in Mendix. Natuurlijk zijn er nog veel meer opties en functionaliteiten, waar we een beetje over vertellen in onze eerdere blog over Mendix.

Bron: Mendix Docs: https://docs.mendix.com/

 

<<< Terug naar het overzicht