Skip to main content

Wie aan een nieuwe baan begint, wil zichzelf van zijn beste kan laten zien. Alles aftikken in jouw nieuwe functieomschrijving, een goede eerste indruk bij jouw collega’s en je leidinggevende en wellicht zelf een deelname aan projecten en feestcommissies. Heel begrijpelijk, maar niet altijd haalbaar! Lees in deze blog drie tips om alles uit jouw inwerktraject te halen.

Tip 1: Ken je collega’s

Wat je doet is grotendeels bepalend voor jouw werkgeluk. Maar vergis je niet: met wie je dat doet is misschien wel net zo belangrijk! De inhoud van een job kan nog zo leuk zijn, maar als je niet klikt met jouw collega’s dan is de kans groot dat je er al snel op uitgekeken bent. Gebruik daarom jouw inwerkperiode om jouw collega’s te leren kennen. Leer hoe de hazen lopen in jouw organisatie, maar vraag ook eens naar hun persoonlijke en professionele interesses en naar de manier waarop zij graag samen werken. Zo weet je tegen de tijd dat je alle aspecten van jouw functieomschrijving onder die knie hebt precies bij wie je waarom kunt aankloppen. Handig!

Tip 2: Vraag maar raak

Jouw inwerkperiode is de perfecte tijd om zoveel mogelijk vragen te stellen. Denk niet alleen aan vragen over hoe iets werkt, maar vraag ook eens waarom de dingen gedaan worden zoals ze op dit moment gedaan worden. Een nieuwe medewerker ziet soms dingen die voor het vaste team vanzelfsprekend zijn. Gebruik jouw nieuwsgierigheid niet enkel voor jouw eigen functie maar ook voor alles wat je in de organisatie ziet. Die frisse blik is immers maar tijdelijk, gebruik hem daarom goed! 

Tip 3: Weet wat je waard bent

Het kan even duren voordat je daadwerkelijk waarde toevoegt aan jouw nieuwe organisatie en dat is oké. Niemand verwacht dat je op jouw eerste dag van de hoed en de rand weet. Dus no worries als je een hoop vragen stelt en na een lang weekend even kwijt bent hoe die ene workflow ook alweer in elkaar steekt. Dat betekent niet dat je nog niet van waarde bent. Je hebt immers jouw frisse blik én je hebt de skills en vaardigheden die jij van nature hebt. Gebruik deze eerste maanden om te onderzoeken hoe jouw persoonlijke talenten deze nieuwe organisatie van pas kunnen komen, voor jouw huidige functie, maar misschien ook voor projecten en andere plekken in de organisatie. 

<<< Terug naar het overzicht