Skip to main content

Complimentjes geven aan je vrienden of familie is een stuk makkelijker dan op de werkvloer. Sinds het opkomen van de #MeToo beweging en de openheid over seksuele intimidatie op de werkvloer is het voor veel mensen een gevoelig gebied om te betreden. Dat is jammer, want complimentjes geven en ontvangen is ontzettend fijn en belangrijk. Een complimentje kan de dag van je collega maken, zeker als hij niet zo lekker begon. Daarom volgen nu 6 tips voor het maken van een complimentje op de werkvloer.

Tip 1: Denk aan de intentie

Het maken van een complimentje hoeft niet lastig te zijn als je bewust bent van de intentie. Is het jouw bedoeling om een oprecht compliment te maken? Bijvoorbeeld over hoe je collega zich uit die lastige meeting redde of over het uitspreken van je dankbaarheid voor hulp tijdens een lang project? Dan is alles geoorloofd. Maar maak je het complimentje omdat je hoopt daar iets uit te halen – van seks tot een ander soort gunst – dan kan je beter niks zeggen.

Tip 2: Bij een gepast compliment horen geen lichaamsdelen

Complimenten over iemands lichaam kan je in alle gevallen beter achterwege laten. Opmerkingen over ‘mooie benen’ of ‘rondingen die mooi uitkomen in dat jurkje’ zijn echt een no go. Complimenten die niet over iemands fysieke uiterlijk gaan zijn een goed idee. Dan blijft er nog genoeg over om te zeggen over een opvallende prestatie, lekkere taart op een verjaardag of een cursus die je collega succesvol heeft afgerond.

Tip 3: Mix it up

Geef niet alleen een complimentje aan het tegenovergestelde geslacht. Iedereen verdient een complimentje van iedereen! Juist omdat er zoveel om over te complimenteren is, ook als we verder kijken dan uiterlijk. En als mannen bijvoorbeeld wat vaker een complimentje zouden maken over het uiterlijk van mannen dan zou een compliment van man naar vrouw of andersom ook een stuk minder ongemakkelijk lijken!

Tip 4: Keep it simple

Probeer ook niet te veel onnodige aannames toe te voegen aan je compliment. Dus niet ‘Wat zie jij er leuk uit – functioneringsgesprek?’ maar gewoon ‘Wat zie jij er leuk uit!’. Je hoeft namelijk geen reden te hebben om een leuke outfit aan te hebben. Vermijd complimenten die beginnen met ‘goedbedoelde’ toevoegingen als: ‘Voor een man,’, ‘Voor iemand die niet uit Nederland komt’, etc. Ook kan je het woord ‘maar’ beter zo ver mogelijk van jouw compliment vandaan houden.

Tip 5: Houd rekening met leeftijd en hiërarchie

Beperk het geven van complimenten het liefst tot jouw ‘eigen soort’ als het gaat om leeftijd en hiërarchie. Een compliment over een outfit zal ongemakkelijker voelen als iemand van 60 jaar deze geeft aan de collega van 23, dan wanneer iemand van 27 jaar dit doet. Ook is het geven van complimentjes over uiterlijk en kleding een stuk ongepaster als dit van een leidinggevende naar een ondergeschikte komt.

Tip 6: Ben bewust van het juiste bijvoeglijk naamwoord

Een andere tip die jou kan helpen is gebruik maken van het juiste bijvoeglijk naamwoord. Een leuke bril klinkt al een stuk vriendelijker en veiliger dan een sexy bril. Ook kun je de volgorde in jouw woordkeuze veranderen om er zeker van te zijn dat jouw compliment de juiste snaar raakt. Bijvoorbeeld: Leuk! Een nieuwe bril.

Met deze tips sla je de plank niet mis

Bij het geven van een complimentje is het in deze tijd zaak om wat beter na te denken over wat je zegt dan hoe dat vroeger was. Maar hoe komt dat eigenlijk? Zijn mensen gevoeliger geworden? Dat niet, wel wordt er steeds vaker iets gezegd over een ongepast compliment, waar dat vroeger weggelachen werd. En dat is alleen maar goed, want zo worden we steeds opener en eerlijker naar onszelf en naar onze omgeving. Hoe dan ook: maak vooral dat complimentje, het liefst elke dag! Met deze tips erbij sla je de plank nooit mis.

 

Deze blog is geïnspireerd door: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/28/sinds-metoo-maak-ik-geen-complimentje-meer-a4060027?t=1636100447

<<< Terug naar het overzicht