Skip to main content

En het gaat weer over auto’s… Stereotypes daargelaten… het feit blijft dat mannen anders zijn dan vrouwen. Waar vrouwen snel iets tussendoor kunnen doen, zijn mannen er vaak helemaal uit wanneer ze even worden afgeleid. Waar vrouwen uitgebreid hun gevoelens willen bespreken over een zekere kwestie, zullen mannen eerder geneigd zijn om dezelfde kwestie heel feitelijk te benaderen. Deze zaken alleen al zorgen ervoor dat je je als vrouwelijke developer snel geïsoleerd kunt voelen op je werk. Want toch blijven de meeste developers mannen. Dus hoe kun je standhouden in de IT als vrouw? En is het überhaupt wel een goed idee om in een sector te werken die zo door mannen wordt gedomineerd?

Waarom programmeren?

Als meisje had ik nooit echt veel interesse in computers en programmeren. Dat was iets wat mijn vader en later mijn broer deden. Van mij werd dat niet verwacht. Omdat ik veel verschillende interesses had, ging mijn voorkeur dus niet direct naar een technische richting. Programmeren voelde als een ‘black box’ die ik nooit zou kunnen begrijpen, omdat ik geen enkel vrouwelijk rolmodel had.

Na een studie psychologie kwam ik in een IT bedrijf terecht als functioneel ontwerper. Programmeren voelde nog steeds als een brug te ver. Maar als ik de developers bezig zag, zei iets in mij: ‘Ik zou dit ook willen doen.’ Niet alleen het programmeren zelf, maar ook het werken in een Scrum team sprak me enorm aan. Door collega’s die me enthousiasmeerden, hielpen en bemoedigden, leerde ik HTML, CSS, JavaScript, PHP en SQL. Ik besefte dat de black box eigenlijk helemaal niet zo mysterieus is. Met logisch nadenken en de juiste vragen stellen, kom je een heel eind.

Durf een vrouw te zijn

Programmeren is zeker niet iets dat alleen mannen kunnen of mogen doen. En wanneer je programmeert, hoef je dat niet op een mannelijke manier te doen. Je kunt en mag er je eigen draai aan geven. Iets als communicatie is heel bijvoorbeeld heel belangrijk, ook als developer. Je moet echt goed weten wat er van je verwacht wordt, en ook duidelijk kunnen uitleggen aan anderen waarom je iets doet of wat je plan is.

Daarnaast is mijn persoonlijke overtuiging dat het echt niet nodig is om jezelf beter voor te doen dan je bent. Als je denkt dat iets je niet lukt of als je iets niet weet, durf het te zeggen. Alleen omdat mannen vaak een mooier plaatje schetsen over wat ze kunnen of hebben gedaan, betekent niet dat je daarin mee hoeft te gaan. Wees eerlijk en blijf bij jezelf.

Hoe houd je het vol?

Een laatste tip die ik wil meegeven aan andere vrouwen die in de IT werken is: zorg ervoor dat er iemand op de werkvloer is die je kunt vertrouwen, om af en toe mee te spuien over hoe het met je gaat op je werkplek. Dit is iets wat vrouwen over het algemeen meer nodig hebben dan mannen, en het zal je zeker helpen om af en toe je hart te kunnen luchten bij iemand. Je zou bijvoorbeeld een vrouwelijke collega kunnen vragen een kopje koffie te drinken, of misschien wel een mannelijke collega die je struggles begrijpt.

Iedereen heeft een ander verhaal, een andere weg. Net zoals niet alle mannelijke developers hetzelfde zijn, kun je ook niet alle vrouwelijke developers over één kam scheren. Maar ik denk dat het goed is om te beseffen welke stereotypes en verwachtingen er leven. Zo kun je als vrouw alert zijn en het werken in de IT waarschijnlijk langer volhouden. Want programmeren is toch gewoon leuk!

 

<<< Terug naar het overzicht