Skip to main content

Apple, Meta, Microsoft, Google, Snap Inc, je kent ze vast wel omdat je vrijwel dagelijks van hun diensten gebruik maakt. Denk aan iCloud, Facebook, WhatsApp, Instagram, Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Google, Gmail, Google Maps, YouTube, Snapchat en nog veel meer. Je vertrouwt erop dat je apps dagelijks vlekkeloos uitvoeren waar jij ze voor gebruikt, maar wat als je die ene dag treft dat jouw apparaat een zwart scherm toont en niks meer doet? Of je filmt jezelf terwijl je in Dubai aan het paragliden bent en je laat je telefoon met bijna 100 km per uur spontaan scuba diven? Niemand wil de hoofdpijn die je dag zo kan verzieken, dus hier zijn 5 tips om met een veilig gevoel je meest belangrijke voorwerp op je persoon veilig te stellen, ook als je hem verliest.

Tip 1: Schakel MFA in

MFA (of 2FA) staat voor Multiple Factor Authentication. Dat betekent dat je na het invullen van een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord gevraagd wordt om een extra code in te vullen. Tegenwoordig gebruiken veel mensen SMS als een MFA-methode, maar omdat daar relatief makkelijk fraude mee kan worden gepleegd, raden we een MFA-app aan. Dat is een app waarmee je een account linked aan een code die iedere 30 seconden verandert, zoals Google Authenticator (<30MB), Microsoft Authenticator (115MB) etc. Zelfs geraffineerde hackers kunnen in die tijd niet de code kraken in die halve minuut, waardoor frauderen, ook wel spoofen genoemd, vrijwel onmogelijk wordt. TL:DR, Beveilig al je accounts met MFA en spaar opslagruimte door Google Authenticator te gebruiken. Als je dan jouw apparaat niet meer kan gebruiken, kan iemand anders dat ook niet.

 

Tip 2: Backups

Koop een betrouwbare externe harde schijf of stuur het naar de cloud, de keuze is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld de cloud gebruiken, maar let op: ons advies is om commerciële bedrijven te vermijden als je ervoor kiest om je data naar een cloudservice te sturen. Google Drive hoort daar bijvoorbeeld bij, maar ook Nederlandse bedrijven die een cloudservice bieden, kunnen jouw data verkopen zo snel als je het naar hun servers stuurt. (Niet allemaal, wel veel bedrijven). Kies daarom voor jouw privacy en bewaar je dierbare documenten en herinneringen bij bedrijven die jouw data dus NIET verwerken om er geld mee te verdienen. Apple’s iCloud, Mega en MyAirBridge zijn daar voorbeelden van.

 

Tip 3: Secundaire mailadressen

Over het algemeen zeer onderschat, maar vrijwel onmisbaar: een mailadres om op terug te vallen. Stel dat je eens in je outlook of gmail wilt inloggen, maar om wat voor reden dan ook heb je je telefoonnummer niet opgegeven en al helemaal geen terugval mailadres? En dat geldt niet alleen voor je e-mailaccount, maar ook voor de diensten benoemd in dit blog. Ze bieden niet allemaal deze oplossing, maar de meeste wel. Kies het mailadres van een familielid of een hechte vriend(in), overleg of het oké is als je hun mailadres opgeeft, maar zorg dat je iemand kiest die snel op jouw telefoontje zou reageren wanneer je niet meer in je account komt.

 

Tip 4 Antivirussoftware

Antivirussoftwarebedrijven gaan met de tijd mee, dus tegenwoordig kun je, naast jouw laptop of desktop, ook jouw mobiele apparaten beveiligen. Bekende namen zijn Malwarebytes, Bitdefender, ESET, McAfee, Norton, Avast, Panda et cetera. Apple programmeert haar producten met closed source software en was er al vroeg bij met verschillende beveiligingsmethodes die ze zelf in elkaar gezet hebben. Als je een Appleproduct gebruikt, zit je meestal al veilig genoeg. Als je op Windows of Android werkt, zet dan niet al je geld in op alleen Windows Defender of Google’s pogingen om jouw Android-apparaat veilig te houden, en investeer in een betaald antivirusprogramma. Die prijs zit meestal rond de €90 voor vijf apparaten voor twee jaar.

 

Tip 5: VPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is dé oplossing wanneer je in het buitenland zit en een veilige verbinding wil opzetten om met een veilig gevoel je bankzaken te doen, via 4G of wifi, ook als het wifinetwerk openbaar is. Je herkent een openbaar netwerk als je er zonder wachtwoord mee kan verbinden. VPN’s schermen veel van jouw internetgedrag af door een versleutelde verbinding met een server van de VPN-aanbieder te maken, welke gespecialiseerd is in het afschudden van trackers en andere handige snufjes die bedrijven gebruiken om inzage te krijgen in jouw online gedrag. Zwangere vrouwen zien dan in plaats van Prénatal-aanbiedingen, een stuk irrelevantere advertenties, zoals skihelmen of van der Valk reclames. Ook is daar het soort trackers die bijhoudt of en hoe vaak jij zoekt naar vluchten naar die ene plek in die ene periode, waardoor je, nog zonder VPN, tot wel 3 keer zo veel moet betalen dan als je voor het eerst jouw bestemming in de door jouw gewenste periode opzoekt. €200 of €800, en het verschil? Jouw IP-adres! Dus: verzend je (relatief) vaak gevoelige bestanden of bankier je (regelmatig) vanuit buiten de EU? Of wil je niet steeds de hoofdprijs betalen voor een vlucht naar jouw zen-plekje? VPN is de oplossing! Mullvad, Malwarebytes Privacy of NordVPN zijn prima aanbieders.

<<< Terug naar het overzicht