Skip to main content

Geloof het of niet: de eerste smartwatch is al geschiedenis. Ontwikkelaars maken sinds 1983 al horloges die meer doen dan het vermelden van de tijd. Nu is het natuurlijk wel zo dat het apparaatje pas recent een opmars maakte in technologische ontwikkeling, maar het bestaat lang genoeg om de geschiedenis eens uiteen te zetten.

Een pril begin

De eerste smartwatch van Seiko

Goed, 1983 dus. In dat jaar bracht Seiko een horloge uit dat via een extern toetsenbord communiceerde met computers. Geheel in jaren 80 stijl heette het de Data 2000. Met deze baby-smartwatch kon je onder andere notities en agenda afspraken opslaan en met de handige rekenmachine berekende je gemakkelijk hoeveel gulden je overhield na je rondje in de supermarkt.

Het jaar daarop kwam Seiko met een nieuwe variant op de markt. Wederom had dit horloge een nogal flitsende naam: de RC-1000 Wrist Terminal. Als dat niet klinkt als een gadget die je vroeger moest hebben, dan weet ik het ook niet meer. Deze jonge versie van de smartwatch kon als eerste communiceren met een computer. Hiermee kon je naast de eerder genoemde functies ook wekkers en andere alarmen instellen.

Tijdrovende doorbraak

De smartwatch van IBM

In de jaren daarna kwamen steeds meer ontwikkelaars, zoals Casio, met slimme horloges op de markt. Deze horloges konden allemaal ongeveer hetzelfde en ook het uiterlijk was vergelijkbaar. In het jaar 2000 bracht IBM als prototype een nieuwe soort smartwatch op de markt. Dit model begon al echt op een klein computertje voor om je pols te lijken. Dit horloge draaide op Linux en bezat een aantal – toen indrukwekkende – specificaties: 8MB geheugen, een vibratiemechanisme, een versnellingsmeter en een vingerafdruksensor. Je weet wel, zo eentje die je ook op sommige smartphones van nu kan vinden.

De Microsoft Spot Watch

Niet lang daarna deed Microsoft ook een duit in het zakje met hun Spot Watch. Een horloge met als voornaamste doel het reguleren van de communicatie tussen verschillende andere slimme huishoudelijke apparaten, die toen ook al op de markt waren. Daarnaast kon je ermee communiceren op MSN, een destijds razend populair chatprogramma, én kon je er het nieuws en het weer op checken.

Zoals het klokje nu tikt…

In 2013 begon de ontwikkeling van de smartwatch een sneltreinvaart aan te nemen. Het ene na het andere slimme horloge met moderne functies werd uitgebracht; voor de meesten bekende namen waaronder de Sony SmartWatch en Samsung Galaxy Gear. In die tijd was de smartwatch voor veel mensen nog een gek apparaatje. Toen Apple in 2015 met hun eerste Apple Watch op de markt kwam, veranderde dat. Nu is het bijna net zo normaal als je draadloze oortjes en je smart-speaker. Maar op die apparaten kan je de tijd dan weer niet zien.

 

Ben je benieuwd naar een review over de Samsung Galaxy Active 2 smartwatch? Klik dan hier!

Ook hebben we een review over een andere wearable geschreven: de Oura ring. Die vind je hier.

 

Bronnen:

https://wear.guide/smartwatches/2004-microsoft-spot-watch-smartwatch/

https://besmartwatch.nl/de-geschiedenis-van-de-smartwatch/

https://devrant.com/rants/1161613/seiko-data-2000

https://www.theverge.com/2015/6/29/8860737/casio-watches-smartwatch-features-photos-exhibition

https://www.nu.nl/gadgets/3557847/verleden-en-toekomst-van-smartwatch.html

<<< Terug naar het overzicht